Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Schenking met voorbehoud van vruchtgebruik: wat moet u weten?

27 jul 18 Door Silke Van Boven

Een eigendom wegschenken en er toch nog inkomsten aan overhouden: dat kan met een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik. Vanaf 1 september 2018 is het wel opletten geblazen. In het nieuwe erfrecht schuilt er voor de begunstigde immers een addertje onder het gras in het geval dat de schenker gehuwd is.

Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik

Bij een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik blijft u de inkomsten innen die verbonden zijn aan uw geschonken eigendommen. Zo kunt u bijvoorbeeld een appartement schenken en er toch de maandelijkse huurinkomsten van behouden. Het doet er trouwens niet toe aan wie u schenkt: een familielid, een goede vriend, een goed doel …

Na zo’n schenking is uw begunstigde enkel de ‘naakte eigenaar’ van uw geschonken eigendom. Pas na uw overlijden wordt hij de ‘volle eigenaar’ en krijgt hij bovenop de ‘naakte eigendom’ ook het vruchtgebruik.

Eerste in rij: uw langstlevende echtgeno(o)t(e) of partner

Het hervormde erfrecht bevat een belangrijke, nieuwe wet: bent u op de dag van uw schenking gehuwd, dan gaat het vruchtgebruik na uw overlijden voortaan eerst naar uw langstlevende echtgeno(o)t(e) zonder dat u hiervoor extra bepalingen/clausules dient op te nemen in de schenkingsakte (naar huidige regelgeving kan hetzelfde resultaat namelijk bekomen worden door bepaalde zaken op te nemen in de schenkingsakte). Met andere woorden: uw begunstigde wordt nog niet meteen ‘volle eigenaar’ en moet uw geschonken goederen delen met uw langstlevende echtgeno(o)t(e), tot die laatste overlijdt.

Ook de langstlevende wettelijk samenwonende partner geniet dit zogeheten ‘wettelijk opvolgend toegekend vruchtgebruik’. Alleen is het toepassingsgebied beperkter: deze regeling geldt enkel voor een gezinswoning (en de inboedel), die bovendien geschonken moet zijn tijdens het samenwonen.

Twee kanttekeningen:

  • trouwde u pas na de schenking, dan kan uw huwelijkspartner het vruchtgebruik nooit opeisen;
  • als schenker kunt u altijd een testament opstellen waarin u uw langstlevende echtgeno(o)t(e) de ‘voortzetting van het vruchtgebruik’ ontzegt.

 

Conclusie

Door dit nieuwe systeem van wettelijk opvolgend toegekend vruchtgebruik kan uw successieplanning er na 1 september anders uitzien. Vragen of advies gewenst? Maak vrijblijvend een afspraak met een SBB-kantoor in uw buurt: onze experten helpen u graag verder.

Silke

Silke

adviseur successie- en vastgoedplanning

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.