Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Is de btw op de aankoop van relatiegeschenken aftrekbaar?

Gepubliceerd op 23-12-15

Met het eindejaar voor de deur denken vele ondernemers eraan trouwe klanten, leveranciers of personeel te verrassen met een geschenk. Om onaangename verrassingen te vermijden, gezien de ingewikkelde fiscale spelregels, geven wij u graag een overzicht van de wijze waarop de btw-administratie hiermee omspringt.

Kleine relatiegeschenken

Met kleine relatiegeschenken worden de attenties bedoeld zoals pralines, wijn, parfum,... waar meestal geen vermelding van de naam of het logo van de schenker opstaat. Wanneer u dit soort geschenken uitdeelt aan klanten of andere relaties, bijvoorbeeld als eindejaarscadeau, dan zal de waarde van het geschenk de doorslag geven om te bepalen of de btw op de aankoop recupereerbaar is. Heeft het geschenk meer dan 50 EUR (excl. btw) gekost, dan is de btw op de aankoop niet aftrekbaar. Kostte het minder, dan is de btw volledig recupereerbaar.

De waarde van elk geschenk mag hierbij afzonderlijk worden bekeken. Maar, wanneer men meerdere geschenken aan dezelfde persoon overhandigt, moet de gezamenlijke waarde van deze geschenken worden bekeken. Schenkt men een karton van 6 flessen wijn aan een zakenrelatie, mag de waarde van dit karton in zijn geheel niet meer dan 50 EUR (excl. btw) bedragen. was dit meer, mag de btw niet worden gerecupereerd.

De btw op tabaksproducten en geestrijke dranken (+ 22°) is sowieso nooit aftrekbaar, ook al is de waarde minder dan 50 EUR. Wijn, champagne of andere aperitieven wordt hier niet mee bedoeld, waardoor de aankoop wel voor btw-aftrek in aanmerking komt.

Reclameartikelen

Reclameartikelen, zoals gadgets, die worden uitgedeeld om uw onderneming naambekendheid te geven, zijn volledig aftrekbaar. Zij moeten wel van geringe waarde zijn (dus niet overdrijven) en het mag niet gaan om verbruiksgoederen (wijn, pralines, ...). Bovendien moeten ze de duidelijk de benaming en het logo van de onderneming vermelden. We kunnen hier bijvoorbeeld denken aan zaken als balpennen, paraplu's, schrijfblokjes, enzovoort.

Geschenken aan personeel voor een bijzondere gelegenheid (Sinterklaas, Nieuwjaar, verjaardag, ...)

Geringe voordelen en gelegenheidsgeschenken geschonken aan uw medewerkers worden beschouwd als een sociaal voordeel wanneer ze aan alle werknemers worden geschonken zonder onderscheid.

De btw op de aankoop zal dan ook aftrekbaar zijn wanneer het geschenk niet meer dan 35 EUR (excl. btw) bedraagt en wanneer de uitgave door de directe belastingen als algemene onkost wordt aanvaard.

Kosten van onthaal en publiciteitskosten

"Kosten van onthaal" zijn kosten die gemaakt zijn om ontspanning en vermaak aan uw gasten aan te bieden. De btw hierop is niet aftrekbaar. Als u bijvoorbeeld naar aanleiding van de opening van een nieuw bedrijfsgebouw een ballonvaart organiseert of wanneer u een artiest uitnodigt om te komen optreden, dan is de btw niet aftrekbaar wanneer dit evenement een hoog entertainmentgehalte heeft zonder dat hierbij uw producten of diensten worden gepromoot. Wanneer u echter een evenement organiseert met als hoofdbedoeling de producten of diensten van uw onderneming te bevorderen, dan zijn dit "publiciteitskosten" en geen "kosten van onthaal", met als gevolg dat de btw van de kosten wel aftrekbaar is.

Stel dat u een receptie organiseert naar aanleiding van de opening van een nieuwe zaak en tijdens het grootste deel van de receptie een toespraak wordt gehouden waarbij de kwaliteit van uw producten of diensten wordt uiteengezet en gepromoot, dan zijn de kosten die gemaakt zijn voor dit evenement dus "publiciteitskosten" en dus geen "kosten van onthaal". Daaruit volgt dat de btw aftrekbaar is. De kosten worden gemaakt om de productie en de verkoop te bevorderen.

Ook de kosten voor wat betreft de catering zijn aftrekbaar wanneer ze worden gemaakt in het kader van een publicitair evenement. De btw heeft haar standpunt gewijzigd en aanvaardt dat horecakosten ook kosten van publiciteit kunnen zijn, wanneer deze kosten kaderen in een evenement dat als doel heeft potentiële kopers in te lichten over een product. Uiteraard moet men dit kunnen aantonen tijdens een btw-controle.

Recepties of feesten voor het personeel naar aanleiding van sinterklaar, jaareinde, ...

Recepties of feesten die voor het personeel collectief worden georganiseerd, komen in aanmerking voor btw-aftrek. Maar opgelet, er moet wel rekening worden gehouden met de algemene aftrekbeperkingen. Zo mag men nooit btw in aftrek nemen voor wat betreft de aankoop van tabaksfabrikaten of sterke dranken.

Ook is de btw die wordt betaald aan een restauranthouder of traiteur om binnen de onderneming een receptie te organiseren niet aftrekbaar. Dit geldt wel voor de etenswaren, versnaperingen, dranken (andere dan sterke dranken), bloemen,... die worden aangekocht voor een dergelijk feest. Wanneer u dan ook zelf de spijzen en dranken aankoopt en eigenpersoneel de bediening laat verrichten, is er wel btw-aftrek voor wat betreft het eten en de drank (geen sterke drank).

Wordt het feest buiten de onderneming georganiseerd, bijvoorbeeld in een hotel, is er evenmin recht op btw-aftrek.

U ziet, wanneer men beslist geschenken uit te delen kan dit een impact hebben op de btw-aftrek op de aankoop van de geschenken.

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Wegwijzers in het ondernemen

Wegwijzers in het ondernemen

Wie onderneemt, is vaak druk in de weer en heeft meer dan wie ook baat bij snelle en betrouwbare informatie. Daarom biedt SBB u deze praktische Wegwijzers aan. Op een overzichtelijke manier wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen. U kunt de SBB-Wegwijzers hieronder eenvoudig downloaden.
Bekijk alle wegwijzers
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.