Zomeruitstel voor btw-plichtigen: wat zijn de deadlines?

sluit popup

In het licht van de corona-problematiek hebben wij onze dienstverlening bijgestuurd:

  • Hoewel een afspraak maken op kantoor weer mogelijk is, willen we je vragen dit alleen te doen als dit strikt noodzakelijk is.
  • Onze kantoren werken niet langer met gesloten deuren. Heb je een afspraak? Gelieve je dan wel meteen bij binnenkomst aan te melden aan onze balie.
  • Onze medewerkers blijven verder steeds bereikbaar voor je via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. We helpen je hier graag mee verder.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Leslie Rottiers
Fiscaal advies

Indiening van de btw-aangiften

De deadline om je btw-aangifte in te dienen wordt dus uitgesteld. Hieronder vind je een kort overzicht van de wijzigingen:

  Oorspronkelijke deadline Nieuwe deadline
Btw-aangifte juni 2020 / tweede kwartaal 2020 20 juli 2020 10 augustus 2020
Btw-aangifte juli 2020 20 augustus 2020 10 september 2020

Voor de btw-aangiften van augustus 2020 krijg je echter geen zomeruitstel. Deze moeten ten laatste op 20 september 2020 in orde zijn.

Ook uitstel voor de intracommunautaire opgaven

Voor de intracommunautaire opgaven gelden dezelfde nieuwe deadlines als voor de btw-aangiften. In de tabel hieronder vind je een overzicht:

  Oorspronkelijke deadline Nieuwe deadline
Btw-aangifte juni 2020/
tweede kwartaal 2020
20 juli 2020 10 augustus 2020
Btw-aangifte juli 2020 20 augustus 2020 10 september 2020


Wat met de verschuldigde btw?

Indien jij de staat btw moet (terug)betalen, dan krijg je geen betalingsuitstel. Voor de maand juni 2020 of het tweede kwartaal 2020 moet je de verschuldigde btw ten laatste op 20 juli 2020 betalen, voor de maand juli 2020 is dat ten laatste op 20 augustus 2020. Een eventueel btw-tegoed op je rekening-courant mag van de verschuldigde btw in aftrek genomen worden. 

Indien je btw-schuld niet tijdig wordt betaald,  worden er laattijdigheidsintresten aangerekend van 0,8% per maand. Een dag te laat betaald, geldt voor een volledige maand. 

In het kader van het zomeruitstel geldt een iets tolerantere regeling waarbij het kan volstaan het saldo van de vorige maand of vorig kwartaal te storten. Om te weten hoe dit precies in zijn werk gaat, neem je best contact op met je SBB-adviseur.

Wat bij een btw-tegoed?

Wil je btw terugvragen, dan gelden de uitstellen niet en moet je de aangifte tijdig indienen. Indien je dit niet doet, wordt het btw-tegoed pas later terugbetaald. Dit geldt enkel voor de btw-plichtigen die per maand btw mogen terugvragen. Dit zijn ofwel de ‘starters’ die maandelijks hun btw-aangiften indienen ofwel degene die een ‘vergunning maandelijkse teruggave’ hebben. 

 

  Uiterste deadline
Btw-aangifte juni 2020 24 juli 2020
Btw-aangifte juli 2020 24 augustus 2020

Let op: dit uitstel geldt enkel bij de indiening van je periodieke btw-aangiften en intracommunautaire opgaven, niet voor de aangiften in het kader van de ‘Mini One Stop Shop’ (MOSS).

Heb je nog vragen over je btw-aangiften of intracommunautaire opgaven? Wij helpen je graag verder. 

Contacteer je SBB-adviseur