Wateroverlast? Neem dan nu de nodige maatregelen

Je neemt best nu al de nodige maatregelen wanneer je schade ondervindt door de hevige neerslag en/of overstromingen. De laatste maand zijn er extreme hoeveelheden neerslag gevallen, met de nodige gevolgen van dien: waterlopen die overstromen, verzadigde bodems waardoor het oogsten van bepaalde teelten niet meer mogelijk is, … In dit artikel lijsten we enkele aandachtspunten op.

Waarom belangrijk?

Als land- of tuinbouwer ondervindt je mogelijks schade door de extreme hoeveelheden neerslag die er gevallen is. Om beroep te doen op je brede weersverzekering, het Vlaams rampenfonds … is het belangrijk dat je grondig en tijdig de geleden schade laat vaststellen.

1.    Brede weersverzekering

Heb je een brede weersverzekering afgesloten? Neem dan zeker contact op met jouw verzekeraar voor de geleden schade in de verzekerde teelten. De verzekeringsmaatschappij moet de vaststellingen doen voor de oogst van de teelt. 


2.    Vlaams rampenfonds

Ondervind je als landbouwer schade door een uitzonderlijk weersverschijnsel, dan kan je dat uiterlijk tot 60 dagen na het schadelijk weersverschijnsel melden bij het Vlaams Rampenfonds. Het is belangrijk dat je een melding doet zodat het Vlaams Rampenfonds het schadelijk weersverschijnsel eventueel als ramp kan erkennen. Je kan pas een aanvraag tot een uitbetaling van een schadevergoeding doen vanaf het moment dat de ramp effectief erkend is. 

Indien de ramp erkend wordt als overstroming in jouw gemeente, dan kan je als landbouwer, die geen brede weersverzekering heeft, ook in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van het Vlaams Rampenfonds. Doe zeker een melding van schade bij het Vlaams Rampenfonds binnen de 60 dagen na de ramp. Dit is een uitzondering die enkel bij een erkenning als overstroming plaatsvindt.

3.    Schade laten vaststellen

  • Het is belangrijk dat je de schade steeds documenteert. Dit om latere discussie te voorkomen. Foto’s van de geleden schade per perceel op basis van de verzamelaanvraag met vaste herkenningspunten (huis, bos …) zijn een belangrijke must en aanrader. 
  • De gemeentelijke schattingscommissie samenroepen als landbouwer: 
    • Je dient je geleden schade kenbaar te maken per aangetekend schrijven of per mail met ontvangstbevestiging gericht aan de schattingscommissie van de gemeente waar de percelen gelegen zijn, zo vlug mogelijk. 
    • Het is belangrijk dat, als je de beslissing neemt om de schattingscommissie te vragen, dat je dit doet voor alle gemeenten waar je die teelt hebt, zowel de verzekerde als de niet-verzekerde percelen.
  • Je kan er ook voor kiezen om zelf een erkende deskundige aan te stellen om de schade nauwkeurig te laten vaststellen. 

 

4.    Mestbank

  • Ook in het kader van de Mestbank, meer specifiek de nitraatresidustaalnames, is het belangrijk dat de schade aan je teelten wordt vastgesteld. De schade vastleggen (via foto’s en een schadeverslag van een erkende deskundige) is nodig zodat je achteraf een bezwaar bij de Mestbank kan indienen. 
  • Let op: een PV van de schattingscommissie is soms niet voldoende voor de Mestbank. Zorg daarom steeds voor voldoende bewijzen van de schade zoals een uitgebreide beschrijving van de aard en omvang van de schade, een berekening en raming van de geleden schade en een uitgebreid fotoverslag. 

 

5.    Fiscaal

  • De verliezen door schade worden in principe mee verrekend bij de vaststelling van de inkomstenbarema’s. Enkel voor uitzonderlijke exceptionele verliezen, waarbij de oogst volledig verloren gaat, wordt individuele aftrekbaarheid voorzien. 
    • Let op, als bewijsstuk moet je in dit geval een PV van de schattingscommissie kunnen voorleggen. Een verslag van een erkende expert is vaak niet voldoende hiervoor. 

Meer weten?

Heb je nog vragen over de maatregelen die je kan nemen? Aarzel niet om in deze tijden van nood contact op te nemen met je SBB-adviseur om de nodige informatie in te winnen.

Amelie Grammen
Amelie Grammen
landbouwadviseur