Vriendenaandeel: investeren in bevriende kmo’s

Het Vlaams Parlement keurde het ontwerpdecreet over het vriendenaandeel goed, het is een variant op de winwinlening. Je kan nu investeren in de toekomst van een bevriende kmo en tegelijk een fiscaal voordeel genieten. De Vlaamse regering wil hiermee het spaargeld van de Belg activeren zodat ondernemingen extra kapitaal kunnen verwerven in deze moeilijke tijden. 

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Wie kan investeren?

De vriendenaandeelhouder is een natuurlijk persoon onderworpen aan de personenbelasting gelokaliseerd in het Vlaamse Gewest. Hij verwerft een vriendenaandeel buiten zijn beroepsactiviteit. 

Hij is geen werknemer van de kmo. Daarnaast zijn de vriendenaandeelhouder of zijn echtgeno(o)t(e) of wettelijke samenwonende partner niet de bestuurder, zaakvoerder of houder van meer dan 10% van de aandelen of stemrechten van de verkrijgende vennootschap. Ten slotte mogen voormelde personen niet geheel of gedeeltelijk uit het vennootschapsvermogen van de kmo-vennootschap getreden zijn in de 24 maanden voorafgaand aan de volstorting van het vriendenaandeel.

Verkrijgende vennootschap

De verkrijgende vennootschap is een Vlaamse niet-beursgenoteerde kmo-vennootschap met rechtspersoonlijkheid die haar exploitatievennootschap in het Vlaams Gewest heeft.

Ook hier zijn een aantal vennootschappen uitgesloten gedurende 60 maanden na de volstorting van het vriendenaandeel, namelijk:

  • Management-bestuurdersvennootschap;
  • Vastgoedvennootschap;
  • Beleggings-, thesaurie- en financieringsvennootschap;
  • Beursgenoteerde vennootschap;
  • Vennootschap met ‘besmette’ banden met belastingparadijzen (rechtstreekse deelneming of meer dan 100.000 euro betalingen).

Daarnaast mag de Vlaamse onderneming geen kapitaalvermindering, inkoop van eigen aandelen of een andere vermindering of verdeling van het eigen vermogen hebben doorgevoerd in de 24 maanden voorafgaand aan de volstorting van het vriendenaandeel. Dit geldt ook gedurende 60 maanden na de volstorting van het vriendenaandeel.

Voorwaarden

De vriendenaandeelhouder krijgt nieuw uitgegeven aandelen op eigen naam in ruil voor een volledig volgestorte inbreng in geld. Hij kan de bedragen die in het kader van de winwinlening geleend of ter beschikking gesteld zijn, niet gebruiken voor de volstorting van deze aandelen.

De verkrijgende vennootschap gebruikt de ontvangen sommen uit het vriendenaandeel niet om dividenden uit te keren (met inbegrip van uitkering van liquiditeitsreserves of aankoop van aandelen) of leningen te verstrekken.
Zoals bij de winwinlening zal je als particulier tot maximaal 75.000 euro kunnen investeren in een Vlaamse onderneming en kan elke onderneming tot 300.000 euro kapitaal op deze manier ophalen. Deze grens is van toepassing voor zowel het vriendenaandeel als de winwinlening samen.

Het fiscaal voordeel is een belastingkrediet van 2,5 % gedurende vijf jaar. Het krediet kan niet naar de volgende aanslagjaren worden overgedragen.  Dit voordeel mag niet gecumuleerd worden met federale fiscale voordelen.

Meer weten?

Wens je meer informatie over het vriendenaandeel? Neem contact op met een SBB-kantoor in jouw buurt. Onze collega’s helpen je graag verder.