Verplichte IPM-certificering: registreer je zo snel mogelijk bij een erkend controleorgaan

In 2021 en 2022 verwittigde het Departement Landbouw en Visserij landbouwers al via een mail of brief om zich aan te sluiten bij een erkend controleorgaan inzake verplichte IPM-certificering. Landbouwers die hiervoor nog niet in orde waren, ontvingen afgelopen maand een proces-verbaal (PV). Kreeg jij een PV? Breng je aansluiting bij een erkend OCI  dan zo snel mogelijk in orde of er zal een boete volgen. In dit artikel vind je de nodige informatie die een antwoord kan bieden op jouw vragen.

Als je als landbouwer onlangs een PV in de bus kreeg in verband met verplichte IPM-certificering, dan betekent dit dat je niet in orde bent en je alsnog moet aansluiten bij een erkend controleorgaan. Doe dit zo snel mogelijk! Wanneer je voor eind februari alles in orde stelt, dan is de kans groot dat er geen boete zal volgen.  

Wie moet zich registreren?  

Belangrijk is dat je je moet registeren wanneer je zelf professionele gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, maar ook wanneer een derde partij deze bespuitingen komt toepassen op jouw percelen.  

  • Zolang er een fytolicentie actief blijft op je landbouwbedrijf, is de IPM-certificering verplicht.  

  • Indien derden of een loonwerker professionele gewasbeschermingsmiddelen toepast op jouw landbouwbedrijf, moet je aan IPM voldoen en word je aanzien als een professionele gebruiker.  

  • Elke landbouwer die in de verzamelaanvraag een perceel of percelen aangeeft op 31 mei, wordt aanzien als de teeltverantwoordelijke voor dit perceel of die percelen en moet dus een IPM-audit ondergaan. 

Uitzonderingen zijn voorzien indien je als landbouwer wel al voor IPM of Vegaplan geauditeerd wordt door een controleorgaan of als je een bio-landbouwer bent of je geen professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen bent.  

Wat moet je doen? 

  • Sluit je zo snel mogelijk aan bij een erkend controleorgaan.  

  • Bezorg het Departement Landbouw en Visserij een bewijs van je inschrijving bij zo’n OCI via mail (gewasbescherming@lv.vlaanderen.be). 

  • Val je eventueel onder één van de uitzonderingen? Dan moet je dit laten weten aan het Departement Landbouw en Visserij met vermelding van naam, adres, ondernemingsnummer en landbouwnummer en welke uitzondering van toepassing is voor jou. 

Meer weten?

Heb je vragen in verband met deze verplichte IPM-registratie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je SBB-kantoor of je SBB-consulent. Wij helpen je graag verder.

Amelie Grammen
Amelie Grammen
landbouwadviseur