Nieuw in 2020: dit verandert er voor startende zelfstandigen

sluit popup

In het licht van de corona-problematiek is onze dienstverlening bijgestuurd:

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Klanten kunnen enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Nathalie Put
Startersadvies

1.    Je krijgt btw sneller terugbetaald

Als startende ondernemer heb je misschien een grote som in je gloednieuwe zaak geïnvesteerd. De eerste inkomsten komen dan handig van pas. In dat geval hebben we goed nieuws: sinds 1 januari 2020 krijg je als starter je btw sneller terug betaald door de overheid.

Hoe zit de vork in de steel? Als zelfstandige is de kans groot dat je btw betaalt op aankopen en btw ontvangt van je klanten. Het verschil kan je terugvragen van de belastingdienst via de btw-aangifte. Eerder moest je je soms tot wel 6 maanden wachten voor je dat bedrag kreeg. De overheid kort die termijn nu fors in.

Lees meer over de verminderde terugbetalingstermijn.

2.    De btw-aangifte gebeurt voortaan digitaal

Trap je je eigen zaak op gang? Daar horen toeters, bellen én een aangifte bij de btw-administratie bij. Tot voor kort gebeurde dat nog traditioneel op papier. Maar kijk: ook de btw-dienst omarmt stapsgewijs de digitale revolutie. Want sinds kort gebeurt de aangifte digitaal. De jaarlijkse ‘klantenlisting’ en intracommunautaire ‘listing’ verlopen al even langs de digitale weg.

Ontdek hoe en wanneer je je btw-aangifte digitaal indient.

3.    Nieuwe fiscale regels voor bedrijfswagens

Neem je vaak de auto om je te verplaatsen voor je zaak? Dan is de aankoop van een bedrijfswagen (op termijn) misschien wel interessant. Al is het opletten: sinds 1 januari worden bedrijfswagens anders belast. De nieuwe berekening is gebaseerd op de gramformule en houdt zowel rekening met de CO₂-uitstoot van je wagen als met het brandstoftype.

Daarnaast worden ‘fake plug-in hybrides’ minder aantrekkelijk. Dat zijn wagens die – naast een verbrandingsmotor – ook een batterij bevatten die extern opgeladen wordt. Maar het vermogen van die batterij is zodanig klein, dat ze amper wordt gebruikt.

De nieuwe fiscale spelregels van bedrijfswagens.

4.    Verhoging van je sociale bijdragen niet langer fiscaal aftrekbaar

Je sociaal verzekeringsfonds mag een verhoging van je sociale bijdragen opleggen als je te laat betaalt. Tot voor kort kon je die verhoging inbrengen als een beroepskost

Dat is niet langer het geval. Op het fiscaal attest van je verzekeringsfonds van inkomstenjaar 2020 – dat je begin 2021 ontvangt – zullen de verhogingen niet langer vermeld staan. Voor de duidelijkheid: de sociale bijdragen zelf mag je uiteraard wel fiscaal aftrekken.

Een vliegende start als zelfstandige? Download je startersgids

Belastingen, je eerste facturen, btw … Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken. Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!
Krijg je liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.