Tuinder scoort met energie en water

Ondernemer Hedwig Van Roy van Connectum, bekend van het Clics speelgoed, zocht naar nieuwe toepassingen die hetzelfde basisidee hebben als zijn bekende, in elkaar klikkende speelgoed. Hij kwam op het idee om zonnepanelen te laten drijven op het water via modulaire, snel in elkaar te zetten verbindingen, Clicfloats genaamd. Tijdens de marktstudie zag hij in dat er veel bassins terug te vinden waren in de tuinbouw, een voor hem onbekende sector. Connectum zocht samenwerking bij tuinbouwer Mitch Vermeiren uit de buurt. Sinds de zomer van 2021 drijven er zonnepanelen op het bassin bij bedrijf VW Maxburg. Een verhaal van vernieuwing en het creëren van win-win situaties.  

Niet alleen meer energie, ook een betere waterkwaliteit

Mitch Vermeiren is samen met zijn zus Lynn verantwoordelijk voor VW Maxburg. In deze vestiging van het familiebedrijf van John en Lia Vermeiren - Wouters wordt er op tien hectare belicht tomaten en komkommers geteeld. Senior Business Developer van Connectum Dirk de Kort zocht een bedrijf in de buurt waar ze het idee van drijvende zonnepanelen konden uittesten en kwam bij VW Maxburg terecht. Naast het gebruik van anders ‘verloren’ ruimte, zag Mitch nog meteen andere voordelen. Omdat er minder zonlicht op het water valt, is er dus ook minder algengroei. Dit komt natuurlijk de waterkwaliteit ten goede. Bovendien is er ook minder verdamping waardoor er in warme periodes minder water moet worden bijgepompt in het bassin. Omdat de Clicfloats ook metaalvrij zijn, kan het bassin niet beschadigd worden en omdat ze modulair zijn, kunnen ze ook makkelijk gereinigd, vervangen of overgezet worden. 

Mitch Vermeiren vervolgt: “De glastuinbouw moet blijven innoveren om competitief te zijn. Desalniettemin  komt er heel wat kijken om een dergelijke innovatief traject op te zetten. Zo werd er een beroep gedaan op expertise van Energyville, de Universiteit van Antwerpen, Boerenbond en Studiebureau Pulsar Power Bv voor dit project. Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) ondersteunde het project. En dankzij de hulp van onze SBB-experten Jan Mattheussen en Frank Clement en de medewerking van de Stad Hoogstraten werd de omgevingsvergunning behaald. 

Connectum en de familie Vermeiren blijven innoveren

Toch eindigt de samenwerking tussen Connectum en de familie Vermeiren hier nog niet. Om het volledige bassin te kunnen afdekken, werkt Connectum ook aan ICOS, een systeem van drijvende 20-hoekige afdekkegels uit gerecycled kunststof die omdraaien als een vogel er tracht op te zitten. Op deze manier kunnen telers dus zowel de vogels weghouden als het bassin afdekken om de waterkwaliteit te verbeteren. Voor dit project werd er een VLIF-innovatietraject opgezet met de steun van het Innovatiepunt van Boerenbond. En in een volgende fase van het project zullen Connectum, de naburige vestiging Meer Fresh Products van de familie Vermeiren en de andere partners samenwerken met het slachthuis in de buurt Comeco om warmte, energie en water uit te wisselen. SBB neemt ook hier het deel van de omgevingsvergunning op zich. 

 

Zelf innovatieve plannen? 

Bij een innovatie komt er heel wat kijken: van de start met een goed ondernemingsplan tot de uitvoering met een omgevingsvergunning. Onze SBB-experts bieden je hulp op verschillende vlakken en kunnen je in contact brengen met andere stakeholders. Denk je zelf aan een innovatief project, neem dan contact op met de experts van SBB

Gert Van Thillo
Gert Van Thillo
business manager landbouw