Terugkeermomenten naar het werk sinds 9 juni

Telethuiswerk blijft de ganse maand juni nog verplicht maar vanaf 9 juni kan je een wekelijks terugkeermoment naar de werkplek voorzien. Dit met als doel het psychosociaal welzijn van je werknemers en de teamgeest te bevorderen. We zetten de regels van het telethuiswerk en de mogelijkheid om terugkeermomenten te voorzien op een rij.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Tot eind juni verplicht telewerk

Ook in juni blijft telewerk verplicht met uitzondering voor wie dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening. Aan werknemers die niet van thuis uit kunnen werken, bezorg je nog steeds een attest of ander bewijsstuk waaruit blijkt dat het noodzakelijk is dat zij aanwezig zijn op de werkplek. 

Zolang het telewerk verplicht is, ben je verplicht maandelijkse aangifte te doen van het totaal aantal werknemers en het aantal werknemers dat niet kan telewerken. Je aangifte gebeurt via de online registratietool van de RSZ. Hoe je dit doet, word je stap voor stap uitgelegd. Beschik je over meerdere vestigingen dan dien je deze gegevens per vestigingseenheid te vermelden.  

Bepaalde ondernemingen worden voortaan vrijgesteld van de registratieplicht. Het gaat onder meer over:

  • kmo’s met minder dan vijf werknemers;
  • werkgevers uit de bouw-, schoonmaak en vleessector voor wat hun werknemers betreft die reeds onder de verplichte aanwezigheidsregistratie “Checkinatwork” vallen; 
  • werkgevers in de gezondheidszorg; 
  • en onderwijsinstellingen.

 

Wekelijks terugkeermoment met als doel het bevorderen van het psychosociaal welzijn en de teamgeest

Sinds woensdag 9 juni kan je een wekelijks terugkeermoment inplannen voor je werknemers die verplicht van thuis uit werken. Uiteraard moet je hiervoor een aantal voorwaarden naleven:

  • een terugkeermoment van maximum één werkdag per week per persoon. 
  • per dag mag maximum 20% van de personen voor wie telethuiswerk verplicht is, tegelijk in de vestigingseenheid aanwezig zijn. 
  • voor ondernemingen met minder dan 10 werknemers mogen maximum vijf personen van diegenen voor wie telethuiswerk verplicht is, tegelijk in de vestigingseenheid aanwezig zijn. 

Opdat je het aantal gelijktijdige aanwezigen steeds kan opvolgen, hou je best een register bij. Dit kan belangrijk zijn in geval van betwisting of controle door de sociale inspectie. De regeling omtrent de terugkeermomenten geldt trouwens voor alle personeelsleden voor wie telewerk verplicht is en dit ongeacht de aard van hun arbeidsverhouding.

Welke regels moet je naleven? 

Het doel van de terugkeermomenten is gericht op het psychosociaal welzijn van de werknemers en om de teamgeest te bevorderen. Hou er echter rekening mee dat je jouw werknemer niet kan verplichten naar het werk terug te keren. Er is steeds een onderling akkoord vereist tussen jou en je werknemer. Aan het feit of iemand al dan niet gebruik wenst te maken van de mogelijke terugkeer mag je als werkgever geen enkel gevolg verbinden. Bovendien moet het besluit om terugkeermomenten te organiseren worden genomen met inachtneming van het sociaal overleg in je onderneming en met respect voor de geldende voorwaarden.

Informeer je werknemers vooraf over de genomen maatregelen om de terugkeer veilig te laten verlopen en geef hen de nodige instructies.  Wie op het werk aanwezig is, moet alle preventiemaatregelen op de werkvloer naleven (social distancing, mondmaskers bij verplaatsingen …). De Generieke Gids blijft de norm voor het uitwerken van preventiemaatregelen op de werkvloer. In je preventiebeleid mag je in principe geen onderscheid maken tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde werknemers en dien je steeds rekening te houden met de strikte bepalingen van de gegevensbeschermingswetgeving en de discriminatiewetgeving.

Licht jouw werknemers ook in dat ze in geen geval mogen terugkeren naar de arbeidsplaats als ze zich ziek voelen of ziektesymptomen vertonen of zich in een quarantainesituatie bevinden.

Reizen met het openbaar vervoer tijdens de spitsuren en carpoolen van en naar het werk moet zoveel mogelijk worden vermeden. 

Nog meer versoepelingen op komst?

Vanaf juli tot (minstens) eind augustus zou het telethuiswerk niet langer verplicht, maar wel sterk aanbevolen worden. Het Overlegcomité zal hierover later nog definitief beslissen in functie van het aantal vaccinaties en besmettingen.  
 

Meer weten?

Wil je meer weten over de regels omtrent telewerk en terugkeermomenten naar het werk, dan kan je terecht bij je sociaal secretariaat.

Isabel Dillen
Isabel Dillen
juridisch adviseur