Starten als zelfstandig tandarts: welke stappen moet je volgen?

Nathalie Put

Je welverdiende diploma algemene tandheelkunde beet? Proficiat! Nu mag je je volledig vastbijten in een spannend stagejaar en een specialisatie nadien. Noem dit dus gerust het begin van het échte werk, want als stagiair-tandarts ben je officieel zelfstandige. Daar komt natuurlijk wat administratie bij kijken, maar geen paniek: met dit stappenplan – en een ervaren boekhouder aan je zij – trap je je carrière vlot op gang.

Heb je je diploma tandheelkunde op zak? Dan kan je je carrière als tandarts starten. Daar komen heel wat zaken bij kijken zoals btw-formaliteiten, sociale bijdragen, belastingen, …. Dankzij onze startersgids voor tandartsen ken jij alle need-to-know info en ga je vlot van start als zelfstandige.

Download je startersgids

 

Wat regel je vóór je stage?

1. Een erkende stageplek en stagemeester

Na je masteropleiding loop je verplicht stage bij een erkende stageplaats en stagemeester. Eens je die gevonden hebt, bezorg je het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid – binnen de 3 maanden na de start van je stage – een stageplan, je opleidingsovereenkomst, je bewijs van inschrijving voor je postgraduaat, je opleidingsprogramma en een kopie van je diploma. Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) bezorgt je dan een voorlopig RIZIV-nummer als ‘kandidaat in opleiding’.

2. Een verkenningsgesprek bij een boekhouder

Als kersvers zelfstandige heb je onvermijdelijk iets meer administratieve, financiële en juridische verantwoordelijkheden. Geen evidentie materie voor wie er niet in thuis is, dus je klopt maar beter vroeg genoeg aan bij een boekhouder. Bovendien kan hij of zij je ook helpen met …

  • de opening van een zakelijke rekening
  • de juridische vorm van je zaak: je staat namelijk voor de keuze tussen een eenmanszaak of vennootschap. Bij de start kies je wellicht voor dat eerste, maar afhankelijk van je groei en ambities kan een vennootschap ook een optie zijn. Elke vorm heeft zijn voor- en nadelen.
  • de optimalisatie van je inkomsten: je inkomsten als tandarts worden beschouwd als ‘baten’, waarop het zogenaamde ‘kasstelsel’ van toepassing is. Dat is fiscaal voordelig in je startjaar, maar de precieze regeling is specialistenwerk. Vraag hier dus zeker ook naar bij je boekhouder.
  • je beroepskosten: ook als stagiair-tandarts kan je al een aantal beroepskosten inbrengen. Dat kan gaan om de kosten van je wagen, telefoniekosten, je lidgeld voor een beroepsorganisatie, enzovoort.

 

Goed overwegen: wettelijk forfait of werkelijke kosten?

Voor de aftrek van je beroepskosten heb je als vrije beroeper de keuze tussen het wettelijk forfait (max. 4.290 euro) of de werkelijke kosten. De praktijk leert dat je ook als jonge tandarts zonder eigen praktijk al heel wat beroepskosten kan inbrengen en dat – behalve in je startjaar – je werkelijke kosten vaak boven het wettelijk forfait uitkomen. Een boekhouder helpt je deze knoop doorhakken.

 

3. Je inschrijving als zelfstandige

Als stagiair(e) ben je officieel zelfstandige. Dat betekent dat je je moet inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en ook aansluit bij een sociaal verzekeringsfonds. In ruil voor de sociale bijdragen die je elk kwartaal betaalt, geniet je dan een aantal sociale rechten. Vergeet ook niet je verplichte verzekering beroepsaansprakelijkheid af te sluiten.

Wat regel je na je stage?

Je erkenning

Je officiële erkenning als tandarts krijg je pas nadat je je stageboekje, aanvraagformulier, attest van slagen, scriptie en eindevaluatie aan het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid bezorgd hebt. Zij brengen vervolgens het RIZIV op de hoogte, dat voor jou een definitief RIZIV-nummer regelt.

Je RIZIV-premie

Het RIZIV laat je automatisch toetreden tot de conventie: een nationaal akkoord tussen tandartsen en ziekenfondsen, dat de wettelijke tarieven bepaalt. Tenzij je je toetreding weigert, kan je vervolgens ook als stagiair je RIZIV-bijdrage – een jaarlijkse premie – aan het RIZIV aanvragen.

Je accreditering

Om je beroepstitel van tandarts te behouden, moet je jaarlijks een verplicht aantal uren bijscholing volgen. Je krijgt daarvoor een financiële tegemoetkoming – de ‘accreditering’ genoemd. Die geldt voor een cyclus van vijf jaar en kan telkens verlengd worden.

En dan nog dit …

Ten slotte moet je je ook inschrijven voor een wachtdienst. Daarnaast kan het ook geen kwaad om – boven je beroepsaansprakelijkheid – bijkomende verzekeringen af te sluiten. Zo speel je op safe. Sta je voor de opstart van een eigen praktijk of grote investeringen? Ga dan zeker ook te rade bij je boekhouder: hij of zij helpt je financieel de voordeligste koers varen.

 

Vragen over je financiën als (kersverse) vrije beroeper?

Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze experten. Hij of zij helpt je graag verder.

Heb je je diploma tandheelkunde op zak? Dan kan je je carrière als tandarts starten. Daar komen heel wat zaken bij kijken zoals btw-formaliteiten, sociale bijdragen, belastingen, …. Dankzij onze startersgids voor tandartsen ken jij alle need-to-know info en ga je vlot van start als zelfstandige.

Download je startersgids

Nathalie Put
Nathalie Put