Een woning verhuren? Hou rekening met deze spelregels

Van een huurovereenkomst opstellen tot verplichte verzekeringen: als verhuurder ben je allicht vertrouwd met de formaliteiten. Hierbij toch een aantal aandachtspunten die je moet onthouden uit het Vlaamse Woninghuurdecreet.

1. Meer transparantie

Het nieuwe decreet creëert duidelijkheid voor huurders. Zo moet je als huisbaas de huurprijs en andere kosten helder vermelden in je advertenties en andere communicatie. Doe je dat niet, dan riskeer je een GAS-boete.

Ook de huurovereenkomst moet zo duidelijk mogelijk zijn. Daarom stel je het contract steeds schriftelijk op. Dat bevat op z’n minst:

  • De precieze duur van de overeenkomst
  • De huurprijs
  • Bijkomende kosten: forfaitair of een maandelijks voorschot

Bijkomend moet je ook een plaatsbeschrijving bij de huurovereenkomst voegen. Die maak je op wanneer de woning niet verhuurd is of tijdens de eerste maand van de overeenkomst.

2. Proportionaliteit bij screening

De zoektocht naar de geknipte huurders verloopt niet altijd even vlot. Dat je potentiële nieuwe inwoners screent, is dan ook maar normaal. Je mag wel enkel documenten opvragen die een duidelijk verband hebben met het huren van een woonst. Zo mag je niet neuzen in het gerechtelijk verleden van een kandidaat. Een loonbrief opvragen is wel toegelaten.

3. Drie maanden huurwaarborg

Je mag drie maanden huurwaarborg vragen. Het is wel de huurder die kiest waar hij die waarborg parkeert: op een persoonlijke rekening, een zakelijke zekerheidsstelling of – in het geval van een standaardcontract tussen het OCMW en een bank – een bankwaarborg. Je kan ook instemmen met een waarborgstelling door een natuurlijke persoon.

4. Overeenkomst van korte duur makkelijker opzegbaar

Een huurder kan een overeenkomst van minder dan drie jaar (de zogenaamde ‘huur van korte duur’) opzeggen. Je krijgt daarvoor een vergoeding van twee, vier of zes weken huur afhankelijk van wanneer de beëindiging plaatsvindt (tijdens het derde, het tweede of het eerste jaar). Zelf kan je een overeenkomst van korte duur niet opzeggen.

5. Verduidelijking over herstellingen

De betaling van herstellingen was vaak voer voor discussie tussen huisbazen en huurders. Daarom stelde de Vlaamse regering een lijst op met verplichte herstellingen. Zo draait de huurder op voor kleine herstellingen zoals kapotte stopcontacten en gebroken vloertegels. De kosten voor herstellingen van slijtage of schade door overmacht zijn voor jouw rekening.

Wil je dringende herstellingen uitvoeren? Dan laat je die beter niet langer aanslepen dan 30 dagen. In dat geval kan de huurder namelijk een lagere huurprijs eisen.

6. Verplichte verzekeringen

Zowel jij als je huurder moeten een verzekering voor brand- en waterschade afsluiten.

7. Meer duidelijkheid bij een overlijden

Wanneer de huurder zou overlijden, dan eindigt het contract automatisch na twee maanden, tenzij de erfgenamen binnen die periode laten weten dat zij de overeenkomst willen verderzetten.

Vragen over een woning verhuren?

Neem contact op met een SBB-kantoor in jouw buurt. Wij helpen je graag op weg!