Dubbel voordeel met de winwinlening

Steeds meer particulieren zijn bereid om te investeren in de lokale economie. Ze willen ‘participeren’ in het economisch bestel. De overheid moedigt dit aan en versoepelt in deze coronatijden de voorwaarden om een winwinlening af te sluiten.

De landbouwsector maakt relatief weinig gebruik van de winwinlening, al is het een fiscaal en administratief vriendelijke manier om bij vrienden of familie geld op te halen voor een investering. Het levert zowel voor de kredietgever als de kredietnemer een voordeel op.


De winwinlening in een notendop

Als land- of tuinbouwonderneming kan je een lening aangaan voor een looptijd van vijf tot tien jaar. De kredietgever mag maximaal 75.000 euro uitlenen aan jouw onderneming. Daarnaast kan je als ondernemer nog maximaal 300.000 euro aan winwinleningen aangaan.

Hierbij betaal je jaarlijks een belastingkrediet aan de kredietgever. Dat bedraagt 2,5% van het bedrag dat je uitleende. Dit bedraagt maximaal 1.875 euro aangezien er maximaal 75.000 euro per kredietgever uitgeleend wordt.

Er is ook een eenmalig belastingkrediet van 30% van het openstaand kapitaal van de lening dat definitief is verloren indien jouw onderneming bijvoorbeeld failliet gaat. 

 

Op dit moment geldt er een tijdelijke verhoging van 40% belastingvermindering bij definitief verlies voor alle leningen die gesloten zijn na 15 maart 2020 t.e.m. 31 december 2021. 

De intrest op het uitgeleende kapitaal bedraagt minimaal 0,875% en maximaal 1,75%. 

Nuttig om te weten is ook dat:

  • Indien je lening afloopt in 2020, je die vrijwillig met twee jaar kan verlengen. Zo breid je ook het fiscaal voordeel van 2,5% uit;
  • Kleine aandeelhouders (max. 5% van het kapitaal van de onderneming) een winwinlening mogen geven aan de onderneming.

 

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Jouw landbouwonderneming moet voldoen aan de Europese kmo-definitie. Daarnaast moet de kredietgever, op de datum waarop je de winwinlening afsluit, aan de volgende voorwaarden voldoen. De kredietgever:

  • moet een natuurlijk persoon zijn; 
  • moet een inwoner zijn van het Vlaams Gewest;
  • mag geen werknemer, zaakvoerder, bestuurder of aandeelhouder van jouw onderneming zijn;
  • mag geen echtgenoot of wettelijke samenwonende partner zijn van jou indien je zelfstandige bent of zaakvoerder, bestuurder of aandeelhouder van de onderneming indien het om een vennootschap gaat.

 

Meer informatie?

Wil je meer weten over de winwinlening, neem dan contact op met een SBB-kantoor in je buurt. Onze collega's helpen je graag verder.

Jacky Swennen
Jacky Swennen
senior agro bedrijfsadviseur