Dubbel crisis-overbruggingsrecht verlengd tot en met juni

De overheid voorzag vanaf begin dit jaar in een nieuw crisis-overbruggingsrecht ter verdere ondersteuning van de ondernemers tijdens de coronacrisis. Het dubbel crisis-overbruggingsrecht maakt een eerste pijler uit van dit nieuwe systeem en werd intussen verlengd tot juni.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Even ter herinnering: wie kan hier aanspraak op maken?

In twee situaties kan je aanspraak maken op de dubbele overbruggingsuitkering:

  • Je bent nog steeds verplicht gesloten;
  • Of je bent hoofdzakelijk afhankelijk van dergelijke sector.

Je kan het dubbel overbruggingsrecht dus in de eerste plaats genieten wanneer je onder de gedwongen sluitingsmaatregelen valt. Jouw zaak moet dus minstens één dag gesloten zijn in de maand waarvoor je een aanvraag indient. Baat je een nachtwinkel uit, bied je take-away aan jouw klanten aan of voorzie je het systeem van click & collect? Ook dan kan je aanspraak maken op het dubbel overbruggingsrecht. Oefen je daarnaast nog een andere zelfstandige activiteit uit, dan kan je geen gebruik meer maken van de dubbele crisis-uitkering. Kijk wel na of je dan aanspraak kan maken op het crisis-overbruggingsrecht bij aanzienlijke omzetdaling.

Daarnaast kan je ook als je hoofdzakelijk afhankelijk bent van een verplicht gesloten sector een beroep doen op deze uitkering. Wel enkel op voorwaarde dat je jouw zelfstandige activiteit volledig onderbreekt (dus ook geen take-away of click & collect in dit geval) en dat jouw afhankelijkheid minstens 60% bedraagt. 

Hetzelfde uitkeringsbedrag voor alle zelfstandigen?

Het bedrag van jouw uitkering verschilt naargelang jouw aansluiting bij jouw sociaal verzekeringsfonds en de bijdrage die je betaalt. Wie voldoende hoge bijdragen betaalt,  ontvangt ofwel het volledige maandbedrag ofwel de helft hiervan.

Als zelfstandige in hoofdberoep of meewerkende echtgenote in het maxistatuut ontvang je sowieso het volledige maandbedrag van 2.583,38 euro (of 3.228,20 euro met gezinslast). 

Ook als zelfstandige in bijberoep of met gelijkstelling bijberoep (artikel 37), als student-zelfstandige of als zelfstandige 65-plusser die zijn rustpensioen nog niet opneemt, kan je in aanmerking komen voor het volledige maandbedrag. Voorwaarde hiertoe is wel dat jouw bijdrage voldoende hoog ligt en berekend wordt op een inkomen van minstens 14.042,57 euro. 

Ligt jouw inkomen lager maar bedraagt dit minstens  7.021,29 euro dan heb je dus recht op de halve uitkering ten belope van 1.291,69 (of 1.614,40 euro met gezinslast). Ook als zelfstandige met een rustpensioen kan je aanspraak maken op de halve uitkering.

 

Meer weten over het overbruggingsrecht?

Voor meer informatie over deze maatregel kan je terecht bij je accountant.

Isabel Dillen
Isabel Dillen
juridisch adviseur