Droogte 2020: doe je aanvraag voor de erkenning tot ramp ten laatste 8 januari

Geertrui Goyens
Omgevingsadvies

Waarover gaat het  juist?

Sinds de invoer van de brede weersverzekering zijn de regels van het rampenfonds aangepast. Enerzijds worden de uitkeringen van het rampenfonds stelselmatig afgebouwd de komende vijf jaar. Anderzijds is ook de procedure voor de erkenning tot ramp gewijzigd. Heb je als landbouwer schade opgelopen? Dan moet je nu in de eerste plaats zelf je schade melden om bij te dragen aan de erkenning tot ramp. Dit gebeurt niet meer via de gemeenten.

Hoe stel ik mij in regel?

Voor je aanvraag van de erkenning tot ramp heb je drie opties:

  1. Bij voorkeur ga ja via het e-loket van het Vlaams Rampenfonds en vul je de nodige gegevens digitaal in
  2. Je hebt ook de optie om dit formulier ingevuld en ondertekend te mailen naar rampenfonds@vlaanderen.be
  3. Je mag het aanvraag formulier ook  per post versturen naar het adres van het Vlaams Rampenfonds, vermeld in het formulier

Wat is de deadline?

Voor de erkenning van droogte, hitte of zonnebrand tot ramp, dien je ten laatste 8 januari 2021 je aanvraag tot erkenning in. Let wel, dit is nog geen betalingsaanvraag. Die moet je later nog in orde brengen, zodra de ramp erkend is.

Wat met mijn brede weersverzekering?

Je hebt recht op een schadevergoeding van het Vlaams Rampenfonds voor je niet-verzekerde teelten op voorwaarde dat je minimum 25% van je teelten verzekerd hebt met een brede weersverzekering. 

  • Had je schade aan teelten met een brede weersverzekering? Die schade moest je zo snel mogelijk melden aan je verzekeraar want het rampenfonds komt niet tussen. Niettemin telt de schade wel mee voor de erkenning tot ramp en help je de sector door nu een aanvraag tot erkenning te doen.
  • Had je schade aan teelten zonder een brede weersverzekering? Het rampenfonds keert jou enkel een schadevergoeding uit als je minimum 25% verzekerde teelten op je bedrijf hebt. Is dit niet het geval? Toch telt jouw schade  mee voor de erkenning tot ramp en help je de sector door nu een aanvraag tot erkenning te doen. 

 

Dien je aanvraag vanaf nu in

Dien nu zelf je aanvraag voor de erkenning van de ramp in. Hulp nodig bij het invullen? Contacteer je SBB-adviseur.