In aanloop naar het nieuwe GLB kan je in 2022 als overgang instappen in een van de 5 éénjarige pre-ecoregelingen. Landbouwers kunnen immers geen nieuwe agromilieuverbintenissen afsluiten voor het jaar 2022. Via deze pre-ecoregelingen wordt aan landbouwers de kans geboden om een of meerdere nieuwe verbintenissen aan te gaan voor een termijn van 1 jaar.  

Als landbouwer ben je niet verplicht om deze pre-ecoregelingen toe te passen. Je kan hier vrijwillig voor kiezen om je subsidiesteun te verhogen. De informatie omtrent de pre-ecoregelingen is nog onder voorbehoud van de definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering. Omdat er voor bepaalde maatregelen al teelthandelingen nodig zijn in het najaar van 2021, geven we je in onze nieuwsbrief kort de nodige informatie mee. 

Deze pre-ecoregelingen zijn:  

  • Eenjarige maatregelen 
  • Actieve landbouwers kunnen hier aan deelnemen 
  • De subsidieaanvragen verlopen via de verzamelaanvraag van 2022 
  • De vermelde steunbedragen in de fiches van het Departement Landbouw en Visserij zijn maximale subsidiebedragen 

Een kort overzicht van de vijf pre-ecoregelingen: 

  1. Bij productief kruidenrijk grasland wordt het grasland ingezaaid met een verplicht mengsel van grassen, vlinderbloemigen en kruiden. Het doel van deze maatregel is om een positief effect op de biodiversiteit en het landschap te creëren. Let op! Dit grasland moet dit najaar ingezaaid worden en minimaal aangehouden worden tot eind 2022.  
     
  2. Ecologisch beheerd grasland is een extensiever uitgebaat grasland zonder gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest. Het doel van deze maatregel is om de milieudruk te verlagen. De teelt moet aangehouden worden van 1 januari 2022 tot minstens 31 december 2022. Deze pre-ecoregeling kan niet aangevraagd worden op derogatiepercelen. 
     
  3. Onder de pre-ecoregeling ‘teelten met een positief effect op milieu, klimaat of biodiversiteit’ situeren zich drie soorten teelten die als hoofdteelt geteeld moeten worden: de éénjarige eiwitteelten, een aantal diepwortelende maaigewassen en tot slot faunavriendelijke teelten in beheergebieden voor akkervogelsoorten. Het doel van deze maatregel is om de lokale eiwitvoorziening te verhogen worden en om de bodemkwaliteit te verbeteren. Afhankelijk van de teelt zijn er specifieke voorwaarden van toepassing, zoals de aanhoudperiode, teeltsamenstelling, zaaidichtheid enzovoorts.
     
  4. Onder precisielandbouw verstaat men enerzijds het gebruiken van automatische GPS-aansturing of automatische RTK-GPS-aansturing voor het toedienen van gewasbeschermingsmiddelen en/of korrelmeststoffen en anderzijds het plaats-specifiek bekalken. Het doel van deze maatregel is overlapping in de stroken waar meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen worden toegediend te beperken. De subsidiemaatregel kan aangevraagd worden zodra op minstens 80% van het areaal hoofdteelten op het bedrijf de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en/of korrelmeststoffen gebeurt via automatische GPS-aansturing. Percelen die in 2022 bekalkt worden op basis van een taakkaart aangemaakt vanaf de goedkeuring van de subsidieregeling, komen in aanmerking voor de subsidie.  
     
  5. De laatste pre-ecoregeling is de verhoging van organische koolstof van bouwland via teeltplan. Het doel hiervan is om bodems met een goed gehalte aan organische koolstof te creëren die zo beter bestand zijn tegen erosie, een betere waterhuishouding hebben en vruchtbaarder zijn. Dit zorgt ook voor een bodem die beter gewapend is tegen droogte of wateroverlast. Deze maatregel moet toegepast worden op het volledige areaal bouwland van het bedrijf. Landbouwers komen voor de maatregel in aanmerking als ze door de combinatie van specifieke hoofd- en nateelten op het areaal bouwland gemiddeld meer dan 1500 kg/ha organische koolstoftoename realiseren.

Wil je meer details over deze pre-ecoregelingen? Bekijk dan zeker de fiche van het Departement van Landbouw en Visserij.  

Ben je geïnteresseerd in deze pre-ecoregelingen en wil je graag wat meer informatie?

 Aarzel niet en neem contact op met je SBB-kantoor!  

Amelie Grammen
Amelie Grammen
landbouwadviseur