De fiscale forfaits voor smartphones, pc en internet

Stelt je zaak smartphones, pc’s, tablets en/of internet ter beschikking in het loonpakket? Dan betalen medewerkers (en bedrijfsleiders) daar belastingen op. Bovendien gelden de verlaagde fiscale forfaitaire bedragen ook om RSZ-bijdragen op te berekenen.

Als werkgever heb je de mogelijkheid om je medewerkers – of jezelf als bedrijfsleider – voordelen alle aard uit te reiken. Denk maar aan een bedrijfswagen, een internetverbinding, een smartphone enzovoort. Omdat die extra’s ook voor privédoeleinden kunnen dienen, heft de fiscus hier nog personenbelasting op. Die wordt berekend op vaststaande bedragen: de zogeheten fiscale forfaits.

1. Lager voordeel alle aard = minder belastingen

Verschillende fiscale forfaits zijn sinds 1 januari 2018 verlaagd. Lagere forfaits betekenen natuurlijk minder personenbelasting: een mooie bonus voor jou en/of je werknemers.

  • Laptop: 72 euro/jaar per toestel
  • Tablet, gsm of smartphone: 36 euro/jaar per toestel
  • Internetverbinding: 60 euro/jaar
  • Telefoonabonnement voor vaste of mobiele telefonie: 48 euro/jaar

Zijn er meerdere toestellen (bijvoorbeeld laptop, tablet en smartphone), dan geldt er een voordeel alle aard voor elk toestel. Het voordeel voor internet, daarentegen, zal slechts één keer toegepast worden, ook al gaat het om meerdere connecties. In dat geval worden de bedragen samengeteld.

Voordeel Bedrag
Laptop + internet 132 (72 + 60) euro
Internet 60 euro
Gsm (toestel + abonnement) 84 (36 + 48) euro
Smartphone (toestel + abonnement + internet) 144 (36 + 48 + 60) euro

 

2. Dezelfde bedragen voor RSZ

Op die voordelen betalen werknemers standaard ook RSZ-bijdragen. De RSZ en personenbelasting worden sinds 2018 berekend op hetzelfde bedrag.

Deze forfaitaire bedragen zijn ongetwijfeld goed nieuws voor bedrijfsleiders en werknemers.

Voor meer informatie over fiscale materie helpt je SBB-adviseur je graag verder.