Crowdfunding: welke fiscale voordelen zijn er?

Chantal Smits

Sinds 2017 zijn er verschillende fiscale voordelen voor investeerders van crowdfundingprojecten. Deze blogpost maakt u wegwijs.

Crowdfunding zit in de lift. Niet alleen beginnende ondernemers halen zo steeds meer startkapitaal op, ook gevestigde bedrijven ontdekken stilaan deze alternatieve manier om innovatieve projecten te financieren. Dat sinds 2017 fiscale voordelen voor investeerders in de wet verankerd zijn, maakt van crowdfunding bovendien een echte blijver.

Kapitaal sprokkelen bij het grote publiek reikt veel verder dan de Ubers en Airbnb’s van deze wereld. Het gaat om veel meer dan een rondje geld ophalen. Er zijn namelijk verschillende soorten crowdfunding, tal van platformen en een aantal vereisten: regels die de platformen opleggen enerzijds, en een juridisch kader anderzijds. 

Februari 2017: fiscaliteit wettelijk geregeld

Om kapitaal op te halen bij de crowd, konden ondernemers al veel langer dan vandaag terecht op de vele crowdfundingplatformen. Slechts een greep uit het ruime aanbod: Angel.me, Bolero, CroFun, My Microinvest, Look&Fin … En dit zijn enkel nog maar Belgische initiatieven. Internationale platformen zoals Kickstarter of Ulule zijn mogelijk nog bekender.

Sinds februari 2017 is de zogeheten crowdfundingwet van kracht. Die verplicht platformen om een vergunning te bekomen van de FSMA en schept bovendien een fiscaal kader voor investeerders met twee pistes.

Fiscaal voordeel #1: tax shelter

Zet u een project op poten met ‘equity crowdfunding’ (waarbij uw investeerders ook aandeelhouders worden), dan is de tax shelter een goede incentive voor die laatsten. Zij krijgen een belastingvermindering van 30% op hun investering, of zelfs 45% als u een micro-onderneming heeft (maximaal 700.000 euro omzet en tien werknemers). Uw vennootschap mag wel maximaal 4 jaar bestaan én het mag geen management- of patrimoniumvennootschap zijn.

Daarnaast gelden ook een aantal voorwaarden voor uw geldschieter(s):

  • Enkel natuurlijke personen (dus particulieren of eenmanszaken) mogen investeren.
  • Uw aandeelhouder moet de aandelen minstens 4 jaar behouden.
  • Hij of zij mag maximaal 30% van uw kapitaal bekostigen.
  • Hij of zij mag jaarlijks maximaal 100.000 euro investeren.

Fiscaal voordeel #2: vrijstelling roerende voorheffing

Schrijft u liever geen aandelen uit, dan is ‘credit crowdfunding’ (of ‘crowdlending’) een alternatief. Daarbij lenen uw investeerders u een (kleine) som geld, die u op termijn terugbetaalt met rente. Ook aan deze veelvoorkomende vorm van crowdfunding hangt een fiscaal voordeel: uw kredietgever krijgt een vrijstelling van roerende voorheffing (normaal 30%) op de interesten die u betaalt.

Ook dit voordeel is er enkel voor kmo’s van maximaal 4 jaar oud. En ook hier mogen alleen natuurlijke personen investeren. Meer voorwaarden vindt u op de site van de Vlaamse Overheid.

Niet voor giften of producten

Voor crowdfundingprojecten op basis van schenkingen (‘donation-based crowdfunding’) of beloningen (‘reward-based crowdfunding’) bestaan vooralsnog geen fiscale incentives. Dat betekent niet per se dat deze vormen ‘minder interessant’ zijn: alles hangt af van uw project en wat u er precies mee hoopt te bereiken. In onze gids ‘Is crowdfunding geschikt voor uw project?’ doen we soorten, voordelen en tips rond crowdfunding uitgebreid uit de doeken.

Overweegt u crowdfunding of een andere alternatieve financieringsmethode voor uw project? Neem dan snel contact op met een SBB-adviseur in uw buurt. Hij of zij maakt u met plezier wegwijs.