Betekening kadastraal inkomen (KI) van jouw buitenlandse vastgoed door de FOD Financiën

De Belgische FOD Financiën is gestart met de verzending van de aangetekende brieven met het nieuw vastgestelde kadastraal inkomen (KI) voor je buitenlands vastgoed. Wij lichten de situatie toe, en helpen jou een handje indien je met vragen zou zitten. 

Over wat gaat het?

Als eigenaar van een onroerend goed in het buitenland, heb je vorig jaar spontaan een aangifte ingediend bij de belastingadministratie. 

De belastingadministratie heeft aan de hand van je aangifte een kadastraal inkomen (KI) toegekend aan jouw buitenlands vastgoed. Dit KI zal je vanaf inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022) moeten aangeven in jouw aangifte personenbelasting. 

De Belgische FOD Financiën zal je binnenkort officieel inlichten over het nieuwe KI aan de hand van een aangetekende brief.

Wij raden je aan om deze brief zorgvuldig te controleren en na te gaan of het KI overeenstemt met de aangifte die je vorig jaar hebt ingediend.  

Hoe kan je controleren of het nieuwe KI correct is?

Het KI van een gebouwd onroerend goed (huis, appartement, gebouw, enz.) is in principe vastgesteld op basis van een vaste wettelijke formule, namelijk:

                        Actuele verkoopwaarde                                    x 5,3%
                                  Correctiefactor

Heb je in je aangifteformulier van vorig jaar de “actuele verkoopwaarde” anno 2021 ingevuld, dan moet je deze waarde eerst delen door de correctiefactor 15,018. 

Kent u de actuele verkoopwaarde van uw goed?

Heb je de “actuele verkoopwaarde” anno 2021 niet ingevuld maar wel de verwervingsprijs en het verwervingsjaar, dan moet je deze prijs eerst delen door de correctiefactor van het verwervingsjaar. Een overzicht van de correctiefactoren per verwervingsjaar kan je terugvinden in de circulaire van de belastingadministratie.

Heeft u een gebouwd goed verworven zonder verdere verbouwingswerken uit te voeren?

Ben je eigenaar van een ongebouwd terrein in het buitenland, dan heb je in je aangifteformulier van vorig jaar de oppervlakte aangegeven en is het KI gelijk aan een vast bedrag van 2 euro per hectare.

Terrein

Wij lijsten voor jou de meest voorkomende scenario’s nog eens op en vatten het samen: 

Hoe wordt het KI bepaald van jouw buitenlands vastgoed? Jaar voor toepassing correctiefactor Formule
Terrein Niet van toepassing

2 euro x hectare grond

Actuele verkoopwaarde anno 2021 aangegeven van een gebouwd onroerend goed

2021

 

(Actuele verkoopwaarde / 15,018) x 5,3%
Verwervingsprijs en -jaar aangegeven van een gebouwd onroerend goed

Verwervingsjaar

 

(Actuele verkoopwaarde /  correctiefactor) x 5,3%
Terrein aangekocht + nieuwbouw laten optrekken

Jaar van het einde van de bouwwerken

 

(verwervingsprijs terrein verhoogd met kostprijs constructie / correctiefactor) x 5,3%
Aankoop woning + verbouwingswerken 

Jaar van het einde van de verbouwingswerken

 

(Actuele verkoopwaarde na verbouwingswerken / correctiefactor) x 5,3% 
Heb je in het aangifteformulier van vorig jaar de normale verkoopwaarde in het jaar 1975 aangegeven? Dan is er geen correctiefactor en is het KI gelijk aan die verkoopwaarde uit 1975 x 5,3%.

Indien je jouw situatie toepast op één van onze scenario’s, dan zou je in principe een beoordeling kunnen maken van het aan jouw betekende KI.  

 

Indien het KI niet correct is, dan heb je twee maanden de tijd om een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen en om een lager KI voor te stellen (onderbouwd met stukken of vergelijkingspunten). Heb je hier hulp bij nodig? Wij helpen je graag bij de redactie van dit bezwaarschrift. Contacteer ons tijdig om het bezwaar in te dienen.

Meer informatie?

Heb je nog vragen over het KI van je buitenlands vastgoed, neem contact op met het SBB-kantoor in je buurt. We helpen je graag verder. Bovendien kunnen we je ook ondersteunen bij de voorbereiding van deze nieuwe aangifte.