Als aannemer een privéproject opstarten: wat moet je weten?

Van de badkamerrenovatie van je zoon of dochter tot een pand verbouwen om het te verkopen. Als aannemer kan je ook in je vrije tijd een pand renoveren, verkopen of verhuren. Zo’n privéproject heeft een aantal belangrijke fiscale gevolgen. Wij zetten de essentiële info op een rij.

Start je als aannemer een privéproject, dan kan je niet zomaar personeel gratis laten werken. Of goederen uit de voorraad van je bedrijf halen. Voor ‘eigen werk in onroerende staat voor privédoeleinden’ gelden immers enkele specifieke regels. 

De inkomstenbelasting: verschil in beroepsinkomsten bewijzen en beroepskosten

Stel: je koopt een pand dat je privé verbouwt. Je stopt er veel tijd in, waardoor je professionele activiteiten op een lager pitje komen te staan. Daardoor dalen ook je omzet en inkomsten. Merkt de fiscus het verschil in beroepsinkomsten op? Dan moet je kunnen aantonen dat die daling te wijten is aan het privéproject – en er dus geen fraude of kwaad opzet in het spel is. 

Daarnaast zijn kosten voor privéwerken zoals materiaal- en personeelskosten, niet aftrekbare beroepskosten in de personen- en vennootschapsbelasting. Ze zijn namelijk niet gedaan om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.

Btw: eenmanszaak of vennootschap?

Afhankelijk of de werken al dan niet worden uitgevoerd door een vennootschap, gelden er andere btw-formaliteiten. We overlopen kort een aantal aandachtspunten, maar het schema geeft je ook meer duidelijkheid.

  1. Je voert de werken uit als eenmanszaak/natuurlijke persoon

Als je je eigen personeel inzet, gelden dezelfde regels als bij de vennootschap (zie hieronder). Zet je geen eigen personeel in, dan geeft de activiteit van je eenmanszaak de doorslag of je al dan niet btw-plichtig bent. 

Wie privé dezelfde activiteit uitvoert als professioneel (vb. als elektricien privé een elektrische installatie plaatsen), moet steeds een intern stuk opmaken. Dat is een document waarmee je de btw regulariseert die je eerder aftrok bij de aankoop van het materiaal. Weet je niet hoe je een intern stuk opmaakt? Je SBB-adviseur helpt je op weg.

Voer je privé een andere activiteit uit dan als professioneel (vb. als je als loodgieter een vloer gaat leggen)? Dan ben je vrijgesteld van btw en moet je geen intern stuk opmaken. Let op, de eventueel afgetrokken btw op het gebruikte materiaal moet je terugbetalen aan de Staat.

        2. Voer je de werken uit met je vennootschap? Dan moet je altijd een intern stuk opmaken. 

Je moet immers btw betalen op gemaakte kosten, zoals de personeelskosten en de materiaalkosten. Bovendien mag je nooit geld van een vennootschap gebruiken voor privédoeleinden. Dat wordt gezien als misbruik van vennootschapsgoederen en een verdoken loon.

En dan is er ook nog je eigen persoonlijke inzet: vaak laten bedrijfsleiders zich niet vergoeden voor de werken die ze privé uitvoeren (als je bijvoorbeeld de het huis van je dochter renoveert). Doe je dit echter wel, dan is er op deze vergoeding ook btw verschuldigd.

We gieten het even in een schema.

Schema

Kortom: start je een privéproject? Schakel de hulp in van de SBB-expert om steeds wettelijk in orde te zijn.

SBB-tip

Voor de afbraak en heropbouw van nieuwe woningen is er al enkele jaren een verlaagd btw-tarief van 6% voorzien.

Als aannemer moet je rekening houden met een aantal voorwaarden.

Als aannemer bezig met een privéproject? 

Je SBB-adviseur helpt je met plezier op weg.