One-Stop-Shop-regeling (OSS): mogelijk voor B2C-diensten in het buitenland

Via de One-Stop-Shop- of afgekort OSS-regeling kan je alle buitenlandse btw aangeven via een aangifte in België. Deze ‘tolerantie’ geldt niet enkel voor diensten via e-commerce,maar ook voor buitenlandse diensten van ondernemingen aan particuliere klanten, de zogenaamde B2C-diensten. We lichten deze regeling voor B2C-diensten aan jou toe.

De OSS-regeling

Mogelijks lever je diensten aan particuliere klanten waarbij deze diensten plaatsvinden, op basis van de btw-plaatsbepalingsregels, in een andere EU lidstaat dan België. In dat geval moet je btw aanrekenen van deze andere lidstaat. Als gevolg hiervan moet je je registreren in elke lidstaat waar je klanten hebt om deze btw te kunnen voldoen via de lokale btw-aangifte. 

Gelukkig kan je vanaf 1 juli 2021 genieten van een vereenvoudiging, namelijk de OSS-regeling. Door te opteren voor deze vereenvoudiging kan je alle buitenlandse btw aangeven via een aangifte in België, de zogenaamde OSS-aangifte. Met andere woorden, je kan al jouw btw-verplichtingen in de EU op één plaats nakomen. De aangifte moet je trimestrieel indienen in België via Intervat, naast de gewone btw-aangifte. Let op, er is geen btw-aftrek mogelijk in de OSS-aangifte zelf.

 

Deze OSS-regeling is ook van toepassing op de intracommunautaire verkopen op afstand, de binnenlandse leveringen verricht door een elektronische interface in een B2C-relatie én de afstandsverkopen vanuit derde landen van zendingen met een waarde van niet meer dan 150 euro. 

 

Welke diensten vallen onder deze regeling?

De OSS-regeling was al bekend in een ‘mini-versie’ aangezien telecommunicatiediensten, omroepdiensten en langs elektronische weg verrichte diensten (afgekort TBE-diensten)  aan particuliere afnemers in het buitenland deze regeling al konden toepassen.

Vanaf 1 juli 2021 komen meer diensten in aanmerking voor de OSS-aangifte. We geven je een niet-exhaustieve opsomming:

  • Telecommunicatiediensten, omroepdiensten of langs elektronsiche weg verrichte diensten (bijvoorbeeld verkoop van software, webruimte, online artikels). Deze vinden plaats waar de afnemer is gevestigd. 
  • Diensten m.b.t. onroerende goederen (zoals aannemerswerken, verhuur van een onroerend goed). Deze vinden plaats waar het onroerend goed is gelegen. 
  • Diensten van personenvervoer. Personenvervoer vindt plaats daar waar de kilometers gereden zijn. 
  • Diensten bestaande in het verlenen van toegang tot culturele, artistieke, sportieve, wetenschappelijke, educatieve, vermakelijkheids- of soortgelijke evenementen (zoals beurzen en tentoonstellingen) en met de toegangverlening samenhangende diensten. Deze vinden plaats waar het evenement plaatsvindt. 
  • Diensten bestaande in het uitvoeren van expertises en werkzaamheden met betrekking tot lichamelijke roerende goederen. Deze vinden plaats waar de dienst materieel wordt verricht.
  • Restaurant- en cateringdiensten. Deze vinden plaats waar de dienst wordt geleverd.
  • Verhuren van vervoermiddelen op korte of lange termijn. Deze vinden plaats waar het vervoermiddel in gebruik wordt genomen respectievelijk waar de huurder is gevestigd.

 

Uitzondering voor micro-ondernemingen

Deze regeling kent een belangrijke uitzondering: micro-ondernemingen moeten de OSS-regeling niet toepassen onder een drempel van 10.000 euro. Door deze vereenvoudiging kan je alsnog Belgische btw aanrekenen aan jouw buitenlandse particuliere klanten. Dit is uiteraard een keuze, je kan ook btw in de lidstaat van je klant aanrekenen. Let op, dit is enkel mogelijk voor de TBE-diensten. Andere diensten (hierboven opgesomd) zullen dus belastbaar zijn in en aan het btw-tarief van de lidstaat van de particuliere klant.

 

De uitzondering voor micro-ondernemingen is ook van toepassingen op intracommunautaire afstandsverkopen.

Meer weten?

Heb je nog vragen over de OSS-aangifte voor B2C-diensten? Neem contact op met een SBB-kantoor in je buurt. Onze collega’s helpen je op weg.