Aan welk tarief wordt je vennootschapswinst belast?

sluit popup

Beste klant,

Naar aanleiding van de verstrengde coronamaatregelen hebben wij onze dienstverlening opnieuw bijgestuurd.

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Je kan enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.
  • Indien het gaat om een essentieel klantenbezoek dat niet digitaal georganiseerd kan worden, is een fysieke afspraak wel toegestaan, mits het respecteren van de nodige veiligheidsmaatregelen. Heb je een afspraak op kantoor of bij jou ter plaatse, dan word je vooraf geïnformeerd door je dossierbeheerder over de te respecteren hygiëne- en afstandsregels.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Gregory Henin
Fiscaal advies

Tarieven

Doorheen de jaren is het tarief van de vennootschapsbelasting drastisch veranderd. Onderstaand schema geeft een duidelijk overzicht.
 

  T.e.m. 2017 2018 – 2019 Boekjaren die ten vroegste starten op 1 januari 2020
Basistarief 33,99% 29,58% (29% + 2% crisisbijdrage) 25%
Verlaagd tarief 0 – 25.000 euro: 24,98%
25.000 – 90.000 euro: 31,93%
90.000 – 322.500 euro: 35,54%
> 322.500 euro: 33,99%

20,40% (20% + 2% crisisbijdrage)

20%

Voor wie?

Basistarief

Het basistarief van de vennootschapsbelasting is van toepassing voor de volgende vennootschappen:

  • Grote vennootschappen;
  • Kleine vennootschappen die geen minimale bedrijfsleidersbezoldiging uitkeren;
  • Dochtervennootschappen;
  • Beleggingsvennootschappen;
  • Financiële vennootschappen.

 

Verlaagd tarief

Kmo-vennootschappen die niet tot een van bovenstaande categorieën behoren, vallen onder de toepassing van het verlaagd tarief. Let wel: dit tarief geldt enkel op de eerste schijf van 100.000 euro winst. Daarnaast moet je vennootschap jaarlijks een loon van minstens 45.000 euro bruto uitkeren aan minstens één bedrijfsleider natuurlijke persoon. 

Minder dan 45.000 euro bruto loon uitkeren mag ook maar dan moet het brutoloon minstens gelijk zijn aan de belastbare winst van je vennootschap. Keer je jezelf of andere bedrijfsleiders geen minimumloon uit, dan wordt de winst belast aan 25% in de plaats van 20%. Heeft je vennootschap geen natuurlijke persoon maar wel een zogenaamde ‘bestuurdersvennootschap’ als bedrijfsleider, dan wordt je onderneming belast aan het basistarief van 25%.

 

Meer weten over de vennootschapsbelasting?

Heb je vragen over je vennootschapswinst belast wordt, contacteer je accountant. We helpen je graag verder.