Ecoregeling ‘verhogen organisch koolstofgehalte bouwland’: zorg voor correcte teelcodes maïs

Heb je via jouw verzamelaanvraag gekozen voor de ecoregeling ‘verhogen van het effectieve organische koolstofgehalte’? In het kader hiervan is het belangrijk om wijzigingen van je teeltplan nu door te voeren in je verzamelaanvraag. Daarnaast zal je het nodige bewijs moeten leveren. We geven je een overzicht van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden.

Als landbouwer kom je voor deze maatregel in aanmerking als je door de combinatie van specifieke hoofd- en nateelten op het areaal bouwland op bedrijfsniveau gemiddeld meer dan 1.250 kg/ha organische koolstoftoename realiseert. In e-loket kan je vandaag nog steeds nagaan of je ingegeven teeltplan de EOC-waarde voldoende of onvoldoende verhoogt.

Wijziging in je teeltplan

Het standpunt van het Departement Landbouw en Visserij is dat een verzamelaanvraag steeds de realiteit benadert. Daarom is het belangrijk om bij wijzigingen in je teeltplan dit ook meteen in de aangifte van je verzamelaanvraag aan te passen. 

In het kader van de ecoregeling ‘verhogen van organische koolstofgehalte in bouwland’ is het belangrijk dat de teelcodes maïs (202 of 201) correct staan in de verzamelaanvraag. 

Bewijzen aanleveren voor korrelmaïs

Vanuit het Departement Landbouw en Visserij zal naar bewijs gevraagd worden dat het effectief om die aangegeven teelten gaat. Als je dit als landbouwer niet kan aantonen, dan wordt de EOC-waarde aangepast naar dat gewas dat werkelijk werd gezaaid. Zo moet je als landbouwer voor de percelen die aangegeven zijn als korrelmaïs (teeltcode 202) aantonen dat de maïs ook als korrelmaïs, die een beduidend hogere EOC-waarde dan silomaïs heeft, geoogst is. 

Per perceel korrelmaïs moet je een foto nemen met de Agrilens app van het perceel tijdens of vlak na de oogstwerkzaamheden met zichtbare oogstresten. Je zal van het Departement Landbouw en Visserij via een taak de oproep krijgen om deze foto’s te linken aan deze uitgestuurde taak. Wanneer er geen foto’s zijn van bepaalde percelen, dan zal het Departement in de verzamelaanvraag de teeltcode verzetten naar silomaïs. 

Heb je vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen met je SBB-kantoor of je SBB-consulent. Wij helpen je graag verder.  

 

Amelie Grammen
Amelie Grammen
landbouwadviseur