Zijn publicitaire cateringkosten volledig aftrekbaar?

sluit popup

In het licht van de corona-problematiek is onze dienstverlening bijgestuurd:

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Klanten kunnen enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Gregory Henin
Fiscaal advies

Verleden: het doel van de kost is bepalend

Tot 2019 waren cateringkosten voor 100% aftrekbaar, indien de onderneming die kosten maakt in het kader van een evenement voor (potentiële) klanten). De cateringkost heeft dan tot doel om de producten of diensten van je onderneming te promoten en dus ook om de omzet te verhogen. De kost is dus eigenlijk een reclamekost en is die voor 100% aftrekbaar. Met andere woorden, voor de kostenaftrek is het doel van de kost bepalend en niet de aard ervan.

Nu: de aard van de kost is bepalend

Het Hof van Cassatie ziet het anders. Cateringkosten behouden steeds hun aard van receptiekosten, zelfs al worden ze gemaakt om reclame te maken voor je onderneming. Ze blijven dan ook slechts voor 50 % aftrekbaar. Het doel van de kost speelt geen rol om de kostenaftrek te bepalen. 

Circulaire op komst…

De nieuwe bepalingen worden binnenkort verduidelijkt in een circulaire. Bespreek met je adviseur de aftrek van jouw cateringkosten in 2019 of 2020. Door de recente wijziging kan de volledige aftrek van die kosten tot een discussie leiden met je belastingcontroleur en eventueel zelfs tot een belastingverhoging.