Zijn publicitaire cateringkosten volledig aftrekbaar?

sluit popup

Beste klant,

Naar aanleiding van de verstrengde coronamaatregelen hebben wij onze dienstverlening opnieuw bijgestuurd.

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Je kan enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.
  • Indien het gaat om een essentieel klantenbezoek dat niet digitaal georganiseerd kan worden, is een fysieke afspraak wel toegestaan, mits het respecteren van de nodige veiligheidsmaatregelen. Heb je een afspraak op kantoor of bij jou ter plaatse, dan word je vooraf geïnformeerd door je dossierbeheerder over de te respecteren hygiëne- en afstandsregels.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Rani Van Lysebeth
Fiscaal advies

Verleden: het doel van de kost is bepalend

Tot 2019 waren cateringkosten voor 100% aftrekbaar, indien de onderneming die kosten maakt in het kader van een evenement voor (potentiële) klanten). De cateringkost heeft dan tot doel om de producten of diensten van je onderneming te promoten en dus ook om de omzet te verhogen. De kost is dus eigenlijk een reclamekost die voor 100% aftrekbaar. Met andere woorden, voor de kostenaftrek is het doel van de kost bepalend en niet de aard ervan.

Nu: de aard van de kost is bepalend

Het Hof van Cassatie ziet het anders. Cateringkosten behouden steeds hun aard van receptiekosten, zelfs al worden ze gemaakt om reclame te maken voor je onderneming. Ze blijven dan ook slechts voor 50 % aftrekbaar. Het doel van de kost speelt geen rol om de kostenaftrek te bepalen. 

Coronasteunmaatregel

Om de evenementensector te steunen zijn de receptiekosten voor 100% aftrekbaar voor uitgaven gedaan tussen 8 juni 2020 en 31 december 2020.

 

Meer weten?

Heb je een vraag over je publicitaire cateringkosten en de aftrekbaarheid ervan, neem dan contact op met je accountant. We helpen je graag verder.