Het Vlaams Beschermingsmechanisme 4: dit moet je weten

Het Vlaams Beschermingsmechanisme is een premie voor wie een sterke omzetdaling kent als gevolg van de coronamaatregelen. Deze steunmaatregel is opnieuw verlengd en geldt nu ook voor januari 2020. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Wie heeft recht op de steun?

Opnieuw staat deze maatregel open voor ondernemingen met een omzetdaling van minstens 60%, deze keer in vergelijking met januari 2020. Zij kunnen een aanvraag indienen voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 januari 2021.

Was je verplicht gesloten tussen 1 januari 2021 en 31 januari 2021? Dan kan je steun krijgen voor de sluitingsperiode zonder dat je een omzetdaling moet aantonen.

Op welk steunbedrag heb je recht?

Net zoals bij de vorige Vlaamse Beschermingsmechanismen, is de steun 10% van de omzet exclusief btw tijdens dezelfde referentieperiode in 2020. Ben je zelfstandige in bijberoep? Dan kan je 5% steun krijgen. 

Was je nog niet gestart tijdens de referentieperiode in 2020? Dan is de toetssteen de verwachte omzet voor januari 2021 zoals vermeld in het financieel plan. 

Het steunbedrag kent een bovengrens en een ondergrens. Voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 januari 2021 heb je maximaal recht op:

  • 7.500 euro voor ondernemingen zonder RSZ-tewerkstelling of met een RSZ-tewerkstelling tot en met 9 werknemers;
  • 15.000 euro voor ondernemingen vanaf 10 tot 49 RSZ-werknemers;
  • 40.000 euro voor ondernemingen met 50 RSZ-werknemers of meer.

Je hebt minimaal recht op een premie van 600 euro voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 januari 2021. 

 

Let op: de minimale en maximale steunbedragen voor gesloten sectoren zijn afhankelijk van het aantal verplicht gesloten kalenderdagen. De lijst met verplicht gesloten sectoren met de toepasselijke minimum en maximum steunbedragen vind je hier.


Hoe vraag je de steun aan?

De aanvraag gebeurt online, op de site van VLAIO. Je kan je aanvraag indienen van 16 februari 2021 tot en met 15 maart 2021.

Denk eraan dat de steun wordt berekend op het omzetcijfer zonder btw van de referentieperiode in 2020. In de aanvraag moet je die omzet invullen. Daarnaast moet je ook het omzetcijfer volgens de btw-aangifte van het eerste kwartaal 2020 invullen. Je moet de omzetdaling van minstens 60% bij indiening van de steunaanvraag verklaren op eer. Zorg ervoor dat je de bewijsstukken bijhoudt. Hier kan nog gedurende vijf jaar een controle op gebeuren. 

Per onderneming dien je één aanvraag in.

 

Let op! Check goed of je aan de voorwaarden voldoet. Als blijkt dat je geen recht had op de premie, zal je immers de uitbetaalde steun aan VLAIO moeten terugbetalen.

Meer weten?

Voor meer informatie over het Vlaams Beschermingsmechanisme 4 kan je terecht op de site van VLAIO of in het SBB-kantoor in je buurt.

Johanna Waelkens
Johanna Waelkens
productmanager legal consulting