Denk aan een goede ventilatie op de werkvloer

Johanna Waelkens

Ventileren, verluchten en luchtzuivering

Ventileren is het voortdurend verversen van de binnenlucht. Je voert verse buitenlucht aan en voert vervuilde binnenlucht af. Dit gebeurt best met een gecontroleerd (mechanisch) ventilatiesysteem. Let er bij gebruik van zo’n systeem op dat je het onderhoudt volgens de instructies van de fabrikant, zodat het zeker naar behoren werkt. 

Verluchten doe je door ramen of deuren tijdelijk open te zetten. Dit is een aanvulling op ventileren. Ook dit is van belang om in een coronavrije binnenruimte te voorzien.

Daarnaast kan ook luchtzuivering nuttig zijn in de strijd tegen het virus. Het is echter een aanvullende maatregel, die zeker ventilatie en verluchting niet kan vervangen. Airco’s en ventilatoren zijn enkel nuttig tegen corona als ze verwarmen of koelen met verse buitenlucht. 

CO2 als indicator voor COVID-19 risico

In het kader van de bestrijding van het coronavirus, is het ook belangrijk om de CO2-concentratie in de werkplek op elk moment zo laag mogelijk te houden, minstens lager dan 900 ppm. Het is echter niet zo dat bij een laag CO2-gehalte in de ruimte geen infectierisico voor corona meer bestaat. Het kan immers zijn dat het aantal aanwezigen laag is, zodat de hoeveelheid CO2 in de ruimte beperkt is en onder de 900 ppm blijft, terwijl er toch infectieuze deeltjes in de ruimte komen. Het aanschaffen van een CO2-meter kan helpen bij het bepalen van de CO2-concentratie maar kan dus zeker geen ventilatiesysteem vervangen. 

Hulp nodig?

Wil je investeren in een betere ventilatie in je zaak? Vergeet dan niet dat je van de overheid financiële ondersteuning kan krijgen: 

 

Meer weten?

Meer informatie over ventileren en verluchten in het kader van de coronacrisis vind je op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.