Accountancy en boekhouding
Fiscaal advies
Sectorspecifiek advies voor land- en tuinbouwers
Land- of tuinbouwers

Varkenshouder Bart Syryn brengt de korte keten tot leven met SBB

Charlotte Vandaele

Sinds slager-ondernemer Bart Syryn als tiener zijn eerste varkens kweekte, is zijn liefde voor ambachtelijke vleeswaren enkel maar gegroeid. Op amper 6 jaar tijd bouwde hij hoeveslagerij De Heerlijkheid uit tot een schoolvoorbeeld van de korte keten. Ook SBB Accountants & Adviseurs hielp mee.

Samen slim ondernemen

Onze klanten zijn gepassioneerde ondernemers. Stuk voor stuk leggen ze inspirerende trajecten af, met SBB aan hun zijde. In ‘Samen slim ondernemen’ laten we klanten aan het woord, en gaan we op zoek naar de diepere betekenis van #samen #slim #ondernemen.

“Van de graankorrel tot de salami: we produceren alles in eigen beheer”, begint ondernemer Bart Syryn als hij zijn hoeveslagerij introduceert. In De Heerlijkheid staan ambacht en de korte keten centraal. Met die focus groeide het West-Vlaamse bedrijf op minder dan een decennium uit tot dé referentie voor lokaal varkensvlees. 

Bart heeft een specifieke visie voor zijn zaak. “We zetten ons af van de grote spelers en kiezen volop voor het circulaire. We doen alles zelf: graan zaaien, tarwe dorsen, bonen vermalen, de varkens naar een regionaal slachthuis brengen en het vlees verwerken tot verkoopklare producten. Ons vlees heeft vaak niet meer dan een paar honderd meter afgelegd voor het klaar is voor consumptie.”

Een vat vol landbouwkennis

SBB ondersteunt De Heerlijkheid op accountancy- en fiscaal vlak. “Ik ben allesbehalve de primus als het op boekhouding en paperassen aankomt”, vervolgt Bart. “Ik zocht een sterke partner om dat luik van mijn business te beheren, en de keuze viel al snel op SBB. Qua landbouwervaring hebben zij in de regio hun strepen verdiend.” 

#samen

“SBB is qua landbouwkennis echt een sterkhouder in de regio. Daarom wilde ik graag met hen samenwerken.”

Van twee varkens naar een uit de kluiten gewassen boerderij: Bart legde de afgelopen jaren snel grote stappen af. “3 à 4 jaar geleden verbouwden we een oude zeugstal tot een educatieve ruimte. Groepen organiseren er workshops, we geven zelf workshops aan kookclubs, enzovoort. Bovendien plaatsten we 2 jaar geleden ook een nieuwe varkensstal. Dat ging vrij snel, en is te danken aan SBB. Zij hielpen met de vergunningen, zodat we conform de regelgeving varkens kunnen kweken.”  

Cruciale expertise

Net als zijn collega-landbouwers moet Bart zich een weg banen door een kluwen van regels en vergunningen. “Voor mij is dat Chinees”, vervolgt hij. “Ik ben blij dat ik kan rekenen op SBB-experts. Zij brengen alles in orde: van omgevingsvergunningen voor de bouw van een nieuwe varkensstal tot een geurstudie. “Doordat de SBB-experten veel kennis en ervaring hebben, weten ze perfect waar de knelpunten liggen en kunnen ze efficiënt werken.”

#slim

“Vergunningen zijn lange administratieve procedures: SBB pakt zulke zaken efficiënt aan, terwijl ik mij focus op mijn werk op de hoeve”

VLIF: ook voor De Heerlijkheid een onmisbare subsidie

Vooraleer Bart een investering doet, checkt hij altijd bij SBB of er geen mogelijkheid is om overheidssteun te krijgen. “Toen ik startte was ik daar niet zo mee bezig, maar nu besef ik wel hoe belangrijk die subsidies zijn. Het gaat vaak over tienduizenden euro’s.” 

Persoonlijke aanpak

Bart is niet gebrand op oneindige groei, integendeel. Hij houdt zijn varkensbedrijf liever klein en focust op kwaliteit. “We hebben maar 10 hectaren: op landbouwvlak zijn we een vrij kleine onderneming. In het begin zorgde dat wel voor wat twijfels: gaat een organisatie als SBB, die veel grotere bedrijven advies geeft, ons wel au sérieux nemen? Wel, daar kunnen we na onze jarenlange samenwerking volmondig ja op zeggen.” 

#ondernemen

“Op landbouwvlak zijn we best een kleinschalige onderneming. Maar ook de kleintjes worden bij SBB au sérieux genomen.” 

Bij SBB wordt al gebrainstormd om Barts circulaire verhaal zo goed mogelijk te verder te ondersteunen. Hij heeft alvast wilde plannen.

“We willen de hoevebeleving nog verder uitbreiden. In de beenhouwerij wil ik mijn kennis inzetten om creatief met vleeswaren om te springen. Ten slotte wil ik de boerderij nog een klein beetje uitbreiden om het circulaire verhaal nog sterker te maken. De lijst met dromen en ideeën is lang, maar we kijken positief naar de toekomst.“ 
Bart Syryn
De Heerlijkheid

Foto's: Teja De Prins fotografie