Van bruto naar netto als zelfstandige: een voorbeeld in 3 stappen

Belastingen: breek de gemiddelde zelfstandige de bek niet open! Maar hoe zit het nu echt als je start met een eigen zaak? Hoeveel draag je af en wat hou je netto over van je zuurverdiende inkomsten? Een voorbeeld in 3 stappen maakt het glashelder.

In één minuut legt SBB-starterscoördinator Nathalie je uit wat het verschil is tussen bruto en netto in een eenmanszaak.

Droom je van een eigen zaak, maar vrees je het totale kostenplaatje? Met de starterscalculator simuleer je de financiële haalbaarheid van je plannen, nog voordat je effectief van start gaat. Zo kom je goed voorbereid aan de start.

Start je berekening

Eerst dit nog: hoe je verhouding bruto-netto er precies uitziet (hoeveel er van je omzet overblijft), hangt voor een groot deel af van de ondernemingvorm van je zaak: eenmanszaak of vennootschap. In een eenmanszaak is alle winst voor jou (jij ‘bent’ je zaak), in een vennootschap komen de inkomsten in het vermogen van de vennootschap  – en pas daarna, via een loon of andere voordelen, naar jou.

Van bruto naar netto in een eenmanszaak

70.000 euro omzet

- 20.000 euro beroepskosten
- 10.250 euro sociale bijdragen (20,5%)

= 39.750 euro netto belastbaar inkomen

- 12.512 euro belastingen (tussen 25 en 50%)

= 27.238  euro nettowinst

 

1. Je omzet: wat je gefactureerd hebt

Dit is het brutobedrag dat je binnenkrijgt van je klanten, exclusief btw. Tenzij je btw-vrijgesteld bent, zullen je klanten hun btw betalen bovenop de factuur, waarna jij die btw op jouw beurt doorstort naar de overheid.

Voorbeeld: je hebt vorig jaar voor 70.000 euro diensten verkocht.

2. Je netto belastbaar inkomen: omzet min kosten en sociale bijdragen

Om het bedrag te bekomen waarop je uiteindelijk personenbelasting (zie verder) gaat betalen, mag je van je omzet nog twee kostenposten aftrekken:

  • Je beroepskosten: sommige aankopen die je doet voor je eigen zaak mag je helemaal aftrekken, andere gedeeltelijk.
  • Je sociale bijdragen: je betaalt 20,5% van je netto-belastbaar inkomen in ruil voor een aantal sociale rechten.

Voorbeeld: van je 70.000 euro trek je 20.000 euro beroepskosten en 10.250 euro sociale bijdragen af. Je belastbaar inkomen bedraagt 39.750 euro.

3. Je winst na belastingen: wat je netto overhoudt

Je personenbelasting als zelfstandige wordt op precies dezelfde manier berekend als bij loontrekkenden. Je inkomsten worden gespreid over vier inkomensschijven, tussen de 25 en 50%. Hoe meer je verdient, hoe meer je dus procentueel bijdraagt. Er is ook een ‘belastingvrije som’, die kan verhogen als je kinderen hebt.

Let wel: hier komt ook nog gemeentebelasting bovenop. Omdat de tarieven van gemeente tot gemeente verschillen, hebben we in dit voorbeeld de gemeentebelasting van Leuven gehanteerd.

Voorbeeld: op je 39.750 euro betaal je 12.512 euro belastingen (gemiddeld 29,40%). Je eindwinst bedraagt zo 27.238 euro.

Wat moet je onthouden? 

  • In het voorbeeld houdt de zelfstandige zo’n 39% over van zijn omzet. Er werd hier wel al rekening gehouden met een bedrag van 20.000 euro aan beroepskosten. Die kunnen voor iedere zelfstandige verschillen! Hoe meer kosten je maakt, hoe minder belastingen je betaalt (maar ook hoe minder er netto overblijft).
  • Belastingen zo laag mogelijk houden is specialistenwerk. Reken op experts voor tips en advies om je nettowinst te optimaliseren!

Droom je van een eigen zaak, maar vrees je het totale kostenplaatje? Met de starterscalculator simuleer je de financiële haalbaarheid van je plannen, nog voordat je effectief van start gaat. Zo kom je goed voorbereid aan de start.

Start je berekening

Niels Van Rijsselberghe
Niels Van Rijsselberghe
consultant accountancy & fiscaliteit