Siertelers en aardappelboeren krijgen 35 miljoen uit Vlaams noodfonds

Beide sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Siertelers hebben een deel van hun bloemen en planten moeten vernietigen en aardappeltelers krijgen een deel van hun bewaaraardappelen niet verkocht en moeten deze afvoeren voor bijvoorbeeld vergisting of als dierenvoeder.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Vlaams noodfonds van 25 miljoen euro voor de sierteelt

Voor de sierteelt wordt er vanuit het Vlaams noodfonds 25 miljoen euro gereserveerd voor de professionele siertelers die meer dan de helft van hun omzet halen uit de sierteeltproductie. Het grootste deel van het budget is bestemd voor het vergoeden van planten die niet tijdig verkocht konden worden en waarvan de marktwaarde volledig verloren is gegaan zoals azalea, perk-terras-balkonplanten, snijbloemen, kamerplanten en jong plantgoed. 

10 miljoen euro voor aardappeltelers

Ook aardappeltelers kunnen beroep doen op het noodfonds. Ben je aardappelteler en heb je momenteel nog een aanzienlijke hoeveelheid eigen aardappelen in je schuur liggen? Dan kan je wellicht steun aanvragen. Hiervoor voorziet het noodfonds een budget van 10 miljoen euro. Daarbij komt nog bijna 13 miljoen euro aan Europese middelen die toegevoegd worden aan de directe inkomenssteun.

 

De praktische modaliteiten voor de getroffen telers worden momenteel uitgewerkt en zullen de komende periode bekend worden gemaakt. 

 

Verzamel bewijzen

Ben je als teler getroffen, dan zul je de geleden schade via boekhoudkundige bewijzen en foto’s moeten aantonen. Voor verdere details, is het wachten op een concrete uitwerking door de administratie. SBB houdt de vinger aan de pols.

bron: persmededeling van het KABINET VAN DE viceMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw HILDE CREVITS

Amelie Grammen
Amelie Grammen
landbouwadviseur