Problemen om je handelshuur te betalen? Doe beroep op deze nieuwe steunmaatregel

Veel handelaars werden door de corona-crisis verplicht hun handelszaak te sluiten. Een aantal ondernemingen zijn nog steeds gesloten, denk bijvoorbeeld aan de horeca. Ondanks het gebrek aan inkomsten, blijft de huur van het pand in vele gevallen wel verder lopen. De Vlaamse overheid vaardigde een maatregel uit om ondernemers die in betalingsmoeilijkheden komen te steunen. 

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Waarom deze maatregel?

Een vestiging sluiten, terwijl je de huur van de locatie verder moet betalen, is nefast voor heel wat ondernemers. Er zijn geen inkomsten en de kosten voor een huurpand zijn vaak zeer hoog. Uit een recente UNIZO-bevraging blijkt dat het voor meer dan de helft (53 %) van de handelshuurders moeilijk is om de handelshuur te blijven betalen tijdens de verplichte sluiting.

Aan de andere kant van het spectrum staat de verhuurder. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ook voor de verhuurders de huurinkomsten cruciaal zijn: 41% van de ondernemers-verhuurders heeft deze inkomsten nodig om hun eigen liquiditeitspositie veilig te stellen. 

Om beide partijen te ondersteunen, werkte de Vlaamse Regering een steunmaatregel uit.

Wat houdt de maatregel in?

De Vlaamse regering voorziet de mogelijkheid voor huurders om een lening te verkrijgen met een lage rente. Deze kan maximaal 35.000 euro bedragen en dekt de betaling van maximum 2 maanden huur. Hier is wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden: er moet een overeenkomst zijn met de verhuurder waarin deze 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt. Laat je verhuurder je bijvoorbeeld toe de huurgelden van april niet te betalen, dan kan je gebruik maken van de lening voor de maanden mei en juni.

 

Let op: het is een vrijwillig systeem. Niemand is verplicht om hiervan gebruik te maken.


Wie kan hiervan genieten?

De maatregel staat enkel open voor ondernemers die naar aanleiding van de coronamaatregelen verplicht hun locatie moe(s)ten sluiten. Bovendien mocht je onderneming op 15 maart 2020 nog geen huurachterstallen hebben.

Hoe werkt het systeem concreet?

Als huurder vraag je een lening aan bij de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV), voor een maximaal bedrag van 35.000 euro. PMV betaalt de huurgelden rechtstreeks aan de verhuurder via de bank. 
Je betaalt de lening terug aan de bank over een termijn van 18 maanden. Voor de eerste aflossing krijg je 6 maanden respijt. Je betaalt een rente, bankkosten inclusief, van 2%.

 

Voor meer informatie kan je terecht op deze website.

Johanna Waelkens
Johanna Waelkens
productmanager legal consulting