Op welke maatregelen kan je als werkgever beroep doen?

Er werden verscheidene maatregelen uitgevaardigd om jou als werkgever door deze coronacrisis te loodsen. Welke maatregel is echter op maat van jouw bedrijf geschreven? Sommige bedrijven werden immers verplicht te sluiten terwijl andere ondernemingen gewoon verder kunnen werken. Afhankelijk van jouw situatie kan je een beroep doen op verschillende steunmaatregelen om de sluiting of het gebrek aan werk op te vangen.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Tijdelijke werkloosheid

Bij verplichte sluiting van jouw onderneming komen jouw werknemers automatisch in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een volledige of gedeeltelijke sluiting van jouw zaak. Daarnaast verdween het onderscheid tussen economische werkloosheid en werkloosheid wegens overmacht waardoor je ook als werkgever die niet verplicht werd te sluiten, beroep kan doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. De procedure voor de betaling van de uitkeringen tijdelijke werkloosheid werd zo veel mogelijk vereenvoudigd. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de RVA.

Aanvullende vergoeding bij tijdelijke werkloosheid

Kan je jouw werknemer een aanvullende vergoeding toekennen bovenop de tijdelijke werkloosheidsuitkering wegens overmacht? De meeste cao’s voorzien niet in een aanvullende vergoeding maar je kan steeds vrijwillig besluiten om een aanvullende vergoeding te betalen. Op deze vergoeding zijn trouwens geen RSZ-bijdragen verschuldigd. Zolang de aanvulling maar niet tot gevolg heeft dat jouw werknemer meer zou ontvangen dan wanneer hij gewoon zou werken. Op deze pagina vind je meer informatie over deze maatregel.

Uitstel van betalingen aan de RSZ

Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op uitstel van RSZ-betalingen tot 15 december 2020. Op de site van de RSZ kan je nagaan of jouw onderneming hiervoor in aanmerking komt. Het is een eenvoudige check aan de hand van jouw ondernemingsnummer. Wil je meer lezen over deze maatregelen dan kan dat hier.

Afbetalingsplan bij de RSZ

Naast het uitstel van betaling kan je voor het eerste en tweede kwartaal 2020 een minnelijk afbetalingsplan bij de RSZ aanvragen. Je kan jouw schuld aflossen aan de hand van maandelijks afbetalingen en dit over een maximumtermijn van 24 maanden. Heb je al jouw sociale zekerheidsbijdragen correct betaald, dan kan de RSZ je vrijstellen van bijdrageopslagen, forfaitaire vergoedingen en/of intresten.

Vergoeding voor thuiswerk

Welke vergoeding kan je jouw werknemers toekennen voor het werk dat ze nu (bijna) volledig van thuis uit presteren? Aan al jouw werknemers die van thuis uit werken (ook aan diegenen die vóór de COVID-19 maatregelen niet van thuis uit werkten) kan je de bureauvergoeding tot dekking van de kosten voor verwarming, elektriciteit, klein bureaugereedschap van 126,94 euro per maand toekennen en dit vrij van sociale zekerheidsbijdragen. Bovendien dient hiervoor geen formele telewerkovereenkomst afgesloten te zijn tussen jou en je werknemer. Je kan hier meer lezen over de maatregelen rond thuiswerk.

Werkgever in land- en tuinbouw?

Voor het jaar 2020 wordt het aantal dagen verdubbeld waarop jij als werkgever in de land- en tuinbouw gebruik kan maken van het voordelige stelsel van de gelegenheidsarbeid waarbij de bijdragen berekend worden op een forfaitair dagbedrag. 

Wat betekent dit concreet?

  • het maximum aantal dagen in de landbouw verhoogt van 30 naar 60
  • het maximum aantal dagen in de tuinbouw verhoogt van 65 naar 130
  • voor de werknemers uit de witloof- en champignonteelt de extra 35 dagen verhoogd worden tot 70. Zij kunnen in 2020 dus maximaal 200 dagen gebruik maken van het systeem. 

 

Meer info?

Voor meer informatie kan je terecht bij jouw sociaal secretariaat of op de website van de RSZ.


 

Isabel Dillen
Isabel Dillen
juridisch adviseur