Covid-19 telewerk: een nieuw kader om afspraken te maken

Sinds eind januari bestaat een nieuwe nationale collectieve arbeidsovereenkomst (CAO nr. 149) over verplicht telewerk ten gevolge van de coronacrisis. De nieuwe CAO biedt een kader waarbinnen je als werkgever afspraken kan maken via een bedrijfscao, in het arbeidsreglement, een telewerkpolicy of in een individuele overeenkomst. Let wel! De nieuwe regeling geldt niet wanneer je in jouw onderneming reeds voor 1 januari 2021 collectieve of individuele afspraken hebt gemaakt rond telewerk.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Ter herinnering: voor wie is telewerk verplicht?

Telewerk is in principe verplicht binnen alle ondernemingen, voor alle diensten en personeelsleden. Behalve wanneer dit niet mogelijk is door de aard van de functie of de continuïteit van de onderneming. Kom je deze verplichting niet na en de sociale inspectie stelt dit vast? Dan kan je bestraft worden met een administratieve of strafrechtelijke geldboete. De geldboete wordt vermenigvuldigd met het aantal werknemers voor wie de inbreuk wordt vastgesteld.

Welke afspraken moet ik maken volgens de nieuwe regeling?

Voor elke telewerker maak je afspraken over: 

  • de terbeschikkingstelling van benodigde apparatuur en technische ondersteuning (bijvoorbeeld een draagbare computer); 
  • de vergoeding wanneer jouw werknemer zijn eigen materiaal gebruikt;
  • eventuele extra aansluitingskosten; 
  • de (on)bereikbaarheid van de telewerker rekening houdend met de afstemming telewerk en privéleven. 

Jouw telewerkende werknemer organiseert zelf zijn werk maar volgens de geldende arbeidsduur binnen jouw onderneming. Je mag controle uitoefenen op de resultaten en de uitvoering van het werk maar je moet jouw werknemer wel informeren over de manier waarop je dergelijke controles zal uitvoeren. Hou er ook rekening mee dat je dit doet binnen de limieten van de privacy reglementering en de CAO nr. 81.

Zorg ook voor het welzijn van jouw werknemers

De CAO vat enkele bestaande welzijnsrechtelijke bepalingen samen die je kan gebruiken als hulp en leidraad. Denk er aan dat jouw bedrijf een welzijnsbeleid moet voeren dat specifiek betrekking heeft op telewerken. Het beleid is gebaseerd op een multidisciplinaire risicoanalyse rekening houdend met de gezondheidsaspecten en psychosociale aspecten eigen aan telewerken. Je moet ook passende maatregelen nemen om de verbondenheid van de telewerkers met de collega’s en met je onderneming te behouden en isolatie te voorkomen.  

 

Meer informatie?

Voor meer informatie kan je terecht bij jouw sociaal secretariaat.

Isabel Dillen
Isabel Dillen
juridisch adviseur