“Belgische ondernemers weten te weinig over financiering”

De terughoudendheid van de banken dwingt ondernemers om meer bronnen aan te boren in hun zoektocht naar kapitaal. Maar dan moeten de financiële skills wel aangescherpt worden, aldus Matthias Browaeys van Winwinner.

Geld ophalen is een job op zich.
Matthias Browaeys
CEO Winwinner

Het volledige interview met Matthias Browaeys lees je in het SBB-rapport ‘Het jaar van de focus’. Daarin stellen we scherp op vijf thema’s die je tijd echt waard zijn.

Download ‘Het jaar van de focus’

Financieringsmix steeds breder

“We komen uit een periode dat geld zo goed als gratis was”, schetst Matthias Browaeys. “Maar vandaag kost een bankfinanciering 5 à 6%, alternatieve financieringen tussen de 8 en 10%. Dus wordt er veel gerekend, gewikt en gewogen, en uiteindelijk minder geïnvesteerd. Zeker in crowdlending voelen we dat.”

Gentenaar Matthias Browaeys stond minder dan 10 jaar geleden aan de wieg van Winwinner, het platform dat slapend spaargeld tot bij ambitieuze ondernemingen brengt. De banken zijn veel voorzichtiger geworden, waardoor ondernemers – uit noodzaak – meer bronnen aanboren. Anders gezegd: de financieringsmix wordt breder.

Matthias: “Terwijl je 10 jaar geleden 20% eigen inbreng had gecombineerd met 80% bankfinanciering, zit dat kapitaal vandaag veel meer versnipperd. Wel ben ik geen fan van het woord ‘financieringsmix’. Het Nederlandse ‘stapelfinanciering’ dekt beter de lading. Via je eerste financiering lok je namelijk een tweede enzovoort. Zo zal een kapitaalverstrekker geen risico nemen als jij niet zelf eerst centen in je onderneming hebt gestopt.”

Geld ophalen: een job op zich

“In hun zoektocht verkennen ondernemers ook steeds meer nieuwe paden, en dat gaat al vlotter dan vroeger”, vervolgt hij. “Toch weet de gemiddelde Belgische ondernemer nog veel te weinig over zijn mogelijkheden op financieringsvlak. Bij onze noorderburen, daarentegen, nemen veel kmo’s een gespecialiseerde financieringsadviseur in de arm. In eigen land bestaat die rol bij mijn weten niet.”

Zo’n financieringsadviseur begeleidt ondernemers in hun zoektocht naar kapitaal en helpt hen om de financieringsstapel te maken. Matthias: “Elk financieringskanaal heeft zijn eigen werkwijze, platformen, processen en doorlooptijd. En ook een overtuigende pitch opstellen vereist skills en ervaring. Kortom, geld ophalen is een job op zich.”

“Ons land hinkt in het algemeen wat achterop in alternatieve financiering”, besluit hij. “Er moet veel meer sensibilisering komen, zowel in de ondernemerswereld zelf als onder particulieren met slapend spaargeld.”

Benieuwd naar de rest van het interview met Matthias Browaeys van Winwinner?

Je leest het in ons rapport ‘Het jaar van de focus’, samen met inzichten van onder meer Danny Van Assche (Unizo), Joris Relaes (ILVO) en Stijn Bijnens (Cegeka). Samen met SBB-experten stellen ze scherp op vijf thema’s die je tijd echt waard zijn en helpen ze je om focus te houden.

Download ‘Het jaar van de focus’