Hoe vraag ik mijn overbruggingsrecht aan?

Om als ondernemer te genieten van het overbruggingsrecht, dien je een aanvraag in bij jouw sociaal verzekeringsfonds. Hoe je dit precies doet, lees je hier.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Per post of per mail

Om je aanvraag in te dienen, gebruik je dit document. Vul het document verder aan, onderteken het en stuur dit naar jouw sociaal verzekeringsfonds. De contactgegevens van jouw fonds vind je terug op hun briefwisseling.

Verstuur je het document digitaal, vermeld dan duidelijk in het onderwerp van je e-mail “aanvraag overbruggingsrecht omwille van corona + jouw rijksregisternummer”.

Lukt het niet dit document te gebruiken, mail dan naar jouw sociaal verzekeringsfonds en vermeld het volgende:

  • in het onderwerp: aanvraag overbruggingsrecht omwille van corona + jouw rijksregisternummer (= klantnummer bij jouw fonds),
  • jouw naam, voornaam en woonplaats,
  • jouw ondernemingsnummer en de naam en zetel van je bedrijf,
  • de sector waarin je actief bent en schets hierbij kort de reden(en) waarom je jouw activiteiten moet onderbreken naar aanleiding van het coronavirus,
  • de periode van onderbreking: de datum waarop je stopt met je activiteiten en eventueel de datum waarop je je activiteiten hervat,
  • het bankrekeningnummer waarop jouw sociaal verzekeringsfonds jouw uitkering mag storten.

Geef in jouw e-mail ook een antwoord op volgende vragen:

  • Heb je minstens één persoon ten laste (echtgenote, samenwonende, ouder, grootouder, kind,…)?
  • Oefen je tijdens de stopzetting of onderbreking van je zelfstandige activiteit een beroepsactiviteit uit? Of ben je nog mandataris of werkend vennoot in een andere vennootschap?
  • Krijg je tijdens de periode van onderbreking een vervangingsinkomen? Zo ja, vermeld dan over welke uitkering het precies gaat.

Online indienen

Ben je aangesloten bij één van onderstaande fondsen? Dan kan je jouw aanvraag ook online indienen. Klik op jouw sociaal verzekeringsfonds hieronder en dien je aanvraag onmiddellijk online in.

Meer weten?

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Neem contact op met onze adviseurs.