Hebben jouw werknemers recht op het corona-ouderschapsverlof?

Het corona-ouderschapsverlof is een nieuwe vorm van ouderschapsverlof en helpt jouw werknemers om tijdens de coronacrisis het werk te verzoenen met de tijd nodig voor de opvang van hun kind(eren). De nieuwe vorm van ouderschapsverlof bestaat naast het gewone ouderschapsverlof en biedt soepelere toegangsvoorwaarden, een 25% hogere bruto-uitkering dan bij het normale ouderschapsverlof en een sneller verloop van de aanvraagprocedure. 

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Voor welke kinderen kunnen je werknemers het corona-ouderschapsverlof aanvragen?

Jouw werknemer kan deze nieuwe vorm van ouderschapsverlof opnemen:

  • voor kinderen jonger dan 12 jaar;
  • voor een kind tussen 12 en 21 jaar, als dat kind:
    • ofwel een handicap heeft van ten minste 66%; 
    • ofwel een aandoening heeft die tot gevolg heeft dat minstens 4 punten worden toegekend in pijler 1 van de medisch-sociale schaal in de zin van de reglementering van de kinderbijslag; 
    • ofwel een aandoening heeft die tot gevolg heeft dat minstens 9 punten worden toegekend in de 3 pijlers samen van de medisch-sociale schaal in de zin van de kinderbijslagreglementering; 
  • voor een gehandicapt kind dat ouder is dan 21 jaar op voorwaarde dat het kind geniet van een intramurale of extramurale dienstverlening, of een behandeling georganiseerd of erkend door de gemeenschappen.

Welke onderbrekingsmogelijkheden zijn er?

Afhankelijk van het tewerkstellingsregime en op voorwaarde dat je werknemers minstens 1 maand anciënniteit hebben verworven, kunnen zij hun prestaties verminderen met de helft of 1/5de van een voltijdse tewerkstelling.

Om de tewerkstelling met 1/5de te verminderen moeten jouw werknemers voltijds werken. Ze moeten ten minste 3/4de van een voltijdse tewerkstelling werken om aanspraak te maken op de halftijdse onderbreking. Een voltijdse onderbreking is in het kader van corona-ouderschapsverlof niet mogelijk, evenmin een onderbreking met 1/10de.  

Ben je als werkgever verplicht dit toe te staan?

Neen, het corona-ouderschapsverlof is geen recht maar een mogelijkheid en vereist jouw akkoord als werkgever. Je moet akkoord gaan met de onderbreking zelf, met de onderbrekingsbreuk, de startdatum en de duur. Je werknemers kunnen het corona-ouderschapsverlof, mits jouw akkoord, opnemen in de periode van 1 mei tot en met 30 september 2020. Het is niet uitgesloten dat de regering op een later tijdstip beslist om de maatregel te verlengen.

 

Voor meer informatie kan je terecht bij jouw sociaal secretariaat of op de website van de RVA

Isabel Dillen
Isabel Dillen
juridisch adviseur