Het globalisatiemechanisme: een nieuwe coronapremie

Het globalisatiemechanisme of de globalisatiepremie is een nieuwe steunmaatregel. Hiermee wil de overheid ondernemingen die in de periode van 1 april 2020 tot en met 31 december 2020 een omzetdaling van minstens 60% en een boekhoudkundig verlies hebben geleden omwille van de coronamaatregelen, tegemoet komen.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Wie heeft recht op de steun?

Je onderneming kan het globalisatiemechanisme aanvragen indien ze: 

  • rechtspersoonlijkheid heeft
  • een economische activiteit uitoefent
  • op 30 september 2020 een actieve exploitatiezetel had in het Vlaams Gewest, die opgenomen is in de Kruispuntbank voor Ondernemingen
  • in de periode van 1 april 2019 tot en met 31 december 2019 een omzet had van minstens 450.000 euro excl. btw
  • in de periode van 1 april 2020 tot en met 31 december 2020 een omzetdaling van minstens 60% kende
  • in de periode van 1 april 2020 tot en met 31 december 2020 een boekhoudkundig verlies heeft geleden.

 

Wat betekent “omzetdaling”?

Je omzet wordt berekend op basis van je dagontvangsten, je geleverde prestaties of je tijdregistratie.

Een omzetdaling is de daling van deze omzet (excl. btw) in de periode van 1 april tot en met 31 december 2020 ten opzichte van de omzet in de periode van 1 april tot en met 31 december 2019.

Was je nog niet gestart in de laatste drie kwartalen van 2019? Dan vergelijk je je gerealiseerde omzet in de periode van 1 april tot en met 31 december 2020 met de verwachte omzet van diezelfde periode, zoals die vermeld staat in het financieel plan.

 

Let op: uitzonderlijke en eenmalige opbrengsten of inkomsten worden niet meegeteld voor de berekening van de omzetdaling.

Hoeveel bedraagt de steun?

De steun bedraagt 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019.

De steun is beperkt tot 90% (voor kleine ondernemingen) en tot 70% (voor middelgrote en grote ondernemingen) van de niet gedekte vaste kosten in de periode van 1 april tot en met 31 december 2020. Niet gedekte vaste kosten is het verlies vóór aftrek van de belastingen, volgens code 9903 van de jaarrekening.

Het maximale steunbedrag wordt bepaald op basis van de verruimde tewerkstelling in de laatste 3 kwartalen van 2019 en de omzetdaling enerzijds en op basis van de minimale RSZ-tewerkstelling in de laatste 3 kwartalen van 2019, de minimale omzet in de laatste 3 kwartalen van 2019 en de omzetdaling anderzijds. Meer informatie hierover vind je op de site van VLAIO

Van het totale bedrag worden de al uitbetaalde premies (hinderpremie, compensatiepremie, corona-ondersteuningspremie en Vlaams Beschermingsmechanisme) afgetrokken.

Hoe vraag je de steun aan? 

Voorlopig kan je de steunmaatregel nog niet aanvragen. Eerst moet Europa de maatregel goedkeuren. Eens de goedkeuring rond is, zal de aanvraag moeten gebeuren via de website van VLAIO.

 

Meer weten?

Voor meer informatie over het globalisatiemechanisme kan je terecht op de website van VLAIO of bij het SBB-kantoor in je buurt.

Johanna Waelkens
Johanna Waelkens
productmanager legal consulting