Fiscale rechtsbijstandverzekering dekt kosten tot ongeveer 50.000 euro

Een fiscale rechtsbijstandverzekering biedt bescherming tegen de kosten bij een fiscale controle. De huidige verzekeringen op de markt dekken per schadegeval tot ongeveer 50.000 euro (excl. btw) aan kosten. Dit omvat zowel kosten die ontstaan tijdens de administratieve fase, maar ook een eventuele gerechtelijke fase.

Waarom is dit belangrijk?

Als ondernemer kom je vroeg of laat in aanraking met een fiscale controle. Of dat nu een eenvoudige vraag om inlichtingen, bericht van wijziging of grondige controle van jouw onderneming is. Om je te beschermen tegen de onverwachte kosten die hierbij komen kijken, kan je intekenen op een fiscale rechtsbijstandverzekering.

Voor wie is een fiscale rechtsbijstandverzekering interessant?

Een fiscale rechtsbijstandverzekering is interessant voor elke zelfstandige, vrije beroeper, vennootschap, vzw en vereniging die nog geen rechtsbijstandverzekering heeft.

Wat dekt zo’n fiscale rechtsbijstandverzekering?

Teken je in op een rechtsbijstandverzekering, dan ben je beschermd tegen kosten bij een fiscale controle. Denk daarbij aan de extra erelonen van:

  • je accountant,
  • fiscaal expert,
  • revisor, of
  • advocaat.

Zowel kosten die ontstaan in de administratieve fase (vraag om inlichtingen, bezwaar, ambtshalve ontheffing …), maar ook kosten in een eventuele gerechtelijke fase (ereloon van advocaat, revisor, waarderingsexpert …) vallen onder zo’n verzekering.

De verschuldigde belastingen, boeten of belastingverhogingen worden niet gedekt.

Houd rekening met een wachtperiode

Ga je een fiscale rechtsbijstandverzekering aan, dan moet je meestal rekening houden met een wachtperiode van enkele maanden.

Stel: je sluit als ondernemer een polis af op 30 november 2023. Bij een wachtperiode van vier maanden dekt deze polis enkel de fiscale controles die starten vanaf 1 april 2024. Krijg je vóór 1 april 2024 een controle, dan dekt de fiscale rechtsbijstandverzekering de extra kosten van die controle niet.

Breng je premie in als beroepskost

Bij een ‘professionele’ rechtsbijstandverzekering kan jouw onderneming de premies volledig inbrengen in de kosten. Dit in tegenstelling tot ‘private’ rechtsbijstandverzekeringen die aan bepaalde voorwaarden voldoen en die slechts recht geven op een belastingvermindering van maximaal 124 euro. Als dat niet mooi meegenomen is.

Meer weten?

Heb je nog vragen over de fiscale rechtsbijstandverzekering? Neem contact op met je accountant, wij helpen je graag verder.