Energiebesparende investering? Geniet btw-voordeel op deze groene maatregelen

Investeer je in je woning of bedrijfspand, dan betaal je in principe 21% btw. Maar om energiebesparende maatregelen te promoten, verlaagt de overheid de btw op een aantal groene ingrepen. Denk maar aan extra isolatie, zonnepanelen of een laadpaal. Onder bepaalde voorwaarden geniet je dan van 6% btw in plaats van 21%. 

Heb je een woning van  10 jaar of ouder? Dan betaal je 6% btw op renovatiewerken, dus ook op allerlei energiebesparende investeringen. Denk maar aan je gevel isoleren, een stoololietank verwijderen, zonnepanelen plaatsen … Wel moet het gedeelte van de woning voor privégebruik groter zijn dan het deel dat je beroepsmatig gebruikt. 

Gebruik je het pand wél hoofdzakelijk voor beroepsdoeleinden, vraag je aannemer dan om de factuur op te delen. Een dakrenovatie, bijvoorbeeld, kan perfect gesplitst worden in een privéfactuur aan 6% en een factuur voor je beroepsgedeelte aan 21% btw. 

Let wel: correcte facturatie is cruciaal! Zo moet je factuur de juiste vermeldingen bevatten. Neem gerust contact op met je accountant om de puntjes op de i te zetten.

Renovatie of nieuwbouw?

Ga je voor een totaalrenovatie, dan is de lijn met nieuwbouw soms flinterdun. Om voor het verlaagde btw-tarief voor renovatie in aanmerking te komen, moeten de oude structuren en draagmuren nog intact zijn. Zoniet is er sprake van een nieuwbouw en geldt 21% btw. In geval van twijfel staat je SBB-adviseur je graag bij.

Laadinfrastructuur installeren bij je thuis: 6% btw voor woningen ouder dan 10 jaar

Wil je bij je thuis laadinfrastructuur installeren, gehecht aan je woning, dan betaal je 6% btw. Wel moet je huis minstens 10 jaar oud zijn en hoofdzakelijk privé gebruikt wordt. De algemene regel voor renovatiewerken op oudere woningen wordt dus toegepast. 

Indien je een laadpaal bij jouw thuis wenst, dan kan het interessant zijn deze te laten installeren door jouw werkgever of vennootschap. Je betaalt dan 6% btw bij de levering en installatie van laadpaal, gehecht aan de woning die minstens tien jaar oud is en hoofdzakelijk voor privédoeleinden gebruikt wordt. De btw kan bovendien door de vennootschap gerecupereerd worden in de mate dat het laadstation beroepsmatig gebruikt wordt door de werknemer of bedrijfsleider en deze om niet ter beschikking wordt gesteld. 

Voor een laadpaal op geïnstalleerd je bedrijfssite betaal je 21%, maar je kan de btw wel 100% recupereren via de kostenaftrek.

Warmtepomp installeren: 6% btw voor woningen jonger dan 10 jaar

De regering nam de voorbije jaren verschillende maatregelen om energiebesparende maatregelen financieel haalbaarder te maken. Liet je zonnepanelen of een zonneboiler plaatsen op je woning jonger dan 10 jaar, dan bedroeg het btw-tarief slechts 6% in plaats van 21%. Deze maatregel liep eind vorig jaar wel af. Maar overweeg je een warmtepomp voor je huis jonger dan 10 jaar, dan profiteer je nog tot eind 2024 van het verlaagde btw-tarief. Let op, hier zijn enkele voorwaarden  aan verbonden. 

Een pand afbreken en heropbouwen: 6% btw 

Wie plannen heeft om een oude loods of oude woning af te breken en er een gezinswoning op te bouwen, kan je als bouwheer-natuurlijke persoon onder voorwaarden 15% btw besparen. De overheid maakte het tijdelijke btw-tarief van 6% op afbraak en heropbouw van privéwoningen namelijk begin 2024 definitief  in het hele land. 

Wel moet het heropgebouwde pand jouw enige eigen woning zijn, en je moet er gedomicilieerd zijn als natuurlijk persoon. De woning mag niet groter zijn dan 200 m2, tenzij je het pand voor minstens 15 jaar verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor of erkende woonmaatschappij. 

Een nieuwe wet breidt de afbraak-  en heropbouwregeling onder het 6%-tarief nu uit tot een woning die de bouwheer rechtstreeks verhuurt aan een natuurlijke persoon die er zijn domicilie vestigt. De bouwheer moet de woning wel voor minstens vijftien jaar verhuren, doch dit hoeft niet die vijftien jaar steeds aan dezelfde natuurlijke persoon zijn verhuurd. De intentie tot verhuur van de woning in hoofde van de bouwheer dient van in het begin aanwezig te zijn. 

Vragen over de fiscaliteit van energiebesparende investeringen?

Laat je bijstaan door een adviseur van SBB. We helpen je graag.