Een eigenhandig testament opmaken: zo werkt het

Een eigenhandig testament is nuttig wanneer je een regeling op maat wil. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je (een deel van) jouw vermogen na wil laten aan iemand die normaal gezien niet zou erven of wanneer je iets wil laten toekomen aan je kleinkinderen. Ook wanneer je terminaal ziek bent en zeer persoonlijke wensen wil treffen is een eigenhandig testament nuttig. Een testament zelf opstellen, blijft mogelijk, ook in tijden waarin coronamaatregelen van kracht zijn.

Wat is een eigenhandig testament?

Een ‘eigenhandig’ testament is een testament dat je zelf met de hand schrijft, dateert en ondertekent. Je hoeft hiervoor dus niet langs te gaan bij een notaris en kan het dus altijd zelf opmaken. Het is met andere woorden snel, goedkoop en gemakkelijk op te maken. Bovendien zorgt een testament eveneens voor een besparing op het vlak van erfbelasting.

Niettemin is het aangewezen om je te laten bijstaan door een adviseur bij de opmaak van het testament om jouw wensen nauwkeurig en juridisch correct uit te drukken. Een testament kan slechts volledig uitgevoerd worden indien alle wettelijke bepalingen nageleefd worden. Indien je bijvoorbeeld reservataire erfgenamen hebt, kan je niet met je ganse vermogen doen en laten wat je wil. Bovendien mag het testament ook niet ingaan tegen de openbare orde en goede zeden. Je SBB-adviseur kan je wegwijs maken in de doolhof van het erfrecht en garanderen dat jouw testament effectief kan uitgevoerd worden bij overlijden.

Centraal Register van Testamenten

Om zeker te zijn dat jouw eigenhandig testament ook daadwerkelijk ‘boven water’ komt wanneer je komt te overlijden, raden wij aan om het testament in bewaring te geven aan een notaris. De notaris neemt jouw testament dan op in het Centraal Register van Testamenten (CRT). En aangezien naar aanleiding van elk overlijden dit CRT wordt geraadpleegd, heb je dus 100% zekerheid dat het testament zal worden uitgevoerd.

Je testament herroepen of wijzigen

Goed om weten is dat je jouw testament steeds kan herroepen of wijzigen. Bijvoorbeeld indien de banden met bepaalde personen in de loop der jaren verwateren of verslechteren. Ook in deze gevallen staan wij graag voor je klaar om je hierbij te begeleiden.

 

Meer informatie?

Heb je vragen over de opmaak van een eigenhandig testament? Neem contact op met een SBB-kantoor in je buurt. Je adviseur helpt je graag verder. Uiteraard is onze bijstand bij de opmaak van je eigenhandig testament vertrouwelijk. We zijn en blijven ook in tijden van Corona beschikbaar voor jou en je familie.

Silke Van Boven
Silke Van Boven
senior legal advisor