De landbouwvennootschap maakt plaats voor de erkenning als landbouwonderneming

Sinds eind februari 2019 is het vennootschapslandschap flink aangepast. Eén van de belangrijkste veranderingen is de forse reductie van het aantal vennootschapsvormen. In deze beweging verdween ook de vroegere landbouwvennootschap. Er werd echter voorzien in een volwaardig alternatief: de erkenning als landbouwonderneming.

De landbouwvennootschap verdwijnt: wat nu?

Van landbouwvennootschap (LV) naar erkende landbouwonderneming (LO)

Op juridisch vlak is de landbouwvennootschap altijd een speciale vennootschapsvorm geweest, die – zoals de naam suggereert - bijzondere aandacht heeft voor de uitzonderlijke situatie van de verschillende landbouwsectoren. Het belangrijkste voordeel? De LV combineerde de juridische voordelen van een vennootschap met een fiscaal keuzestelsel, namelijk de keuze tussen toepassing van personenbelasting (inkomsten min uitgaven of toepassing van het barema) of toepassing van de vennootschapsbelasting. 

Een ander voordeel van de LV bestond erin dat, voor de toepassing van de pachtwet, de uitbating door een beherend vennoot werd gelijkgesteld met de persoonlijke uitbating. Dit betekende concreet dat een beherend vennoot als pachter geen pachtoverdracht moest organiseren naar de vennootschap wanneer die de gepachte gronden gebruikte.

Hoewel de landbouwvennootschap als vennootschapsvorm is geschrapt, blijven genoemde voordelen overeind. Hiervoor moet je nu wel een specifieke erkenning aanvragen: de erkenning als landbouwonderneming of LO.

Sinds de wetswijziging kan je nog maar enkele vennootschapsvormen oprichten:

  • Maatschap
  • Vennootschap onder Firma (VOF)
  • Commanditaire Vennootschap (CommV)
  • Besloten Vennootschap (BV) 
  • Coöperatieve Vennootschap (CV) 
  • Naamloze Vennootschap (NV)

Wil je de erkenning als landbouwonderneming aanvragen? Dan heb je enkel de keuze tussen VOF, CommV, BV en CV. Krijg je de erkenning, dan spreken we van een VOFLO, CommVLO, BVLO of CVLO.

De erkenningsvoorwaarden op een rij

Niet eender welke vennootschap komt in aanmerking voor een erkenning als landbouwonderneming. Wie de erkenning wil, is verplicht enkele statutaire bepalingen op te nemen:

  • Het belangeloos doel van de vennootschap dient hoofdzakelijk een landbouw- of tuinbouwactiviteit te zijn
  • De vennoten zijn allemaal natuurlijke personen
  • De beherende vennoten spenderen minstens 50% van hun tijd aan landbouwuitbating. Bijkomend halen ze minstens de helft van hun beroepsinkomen uit het landbouwbedrijf.
  • Er is een wettelijk voorkooprecht op aandelen voor de beherende vennoten of de bestuurder.

Om als landbouwonderneming erkend te worden, is een administratieve aanvraag nodig. Bovendien controleert de FOD Economie tweejaarlijks of de voorwaarden effectief van toepassing blijven. Voldoe je niet? Dan verlies je de erkenning.

Overschakelen naar een landbouwonderneming brengt dus wat extra administratie met zich mee, maar het biedt ook enkele voordelen:

  • Meer vrijheid om de statuten op maat te schrijven
  • Fuseren of splitsen is mogelijk, wat niet het geval was voor de landbouwvennootschap.

Wat met bestaande landbouwvennootschappen?

Tot 31 december 2023 mag je je onderneming nog “landbouwvennootschap” noemen. Vanaf die datum verdwijnt de term onherroepelijk. 

Dit betekent dat je voor 31 december 2023 actie moet ondernemen: de wetgever verplicht iedere LV om de vennootschap om te zetten naar één van de nieuwe vormen. Vorm je je om naar de vorm die het beste aansluit bij de constellatie van de LV zoals deze voorlag op het moment van inwerkingtreding van de nieuwe wet in 2019, dan kan dit via een eenvoudige statutenwijziging. Was er op dat moment een stille vennoot? Dan wordt je vennootschap een CommV. Was er geen stille vennoot? Dan vorm je om tot een VOF. Kies je voor een andere vorm (bijvoorbeeld een BV, of een CommV wanneer er geen stille vennoten zijn), dan moet je een omslachtiger procedure volgen. Na de omvorming vraag je de erkenning aan, zodat je van de voordelen als LO kan genieten.

Wil je dat je landbouwvennootschap onder de personenbelasting valt? Dan ben je beperkt in je keuze tot een VOFLO of een CommVLO. Is het van belang dat je aansprakelijkheid beperkt blijft? Kies dan voor een CVLO of een BVLO.

Samengevat

Sinds 1 mei 2019 is het niet meer mogelijk een LV op te richten. Nieuwe vennootschappen vallen dan onmiddellijk in het nieuwe regime. Bestaande LV’s hebben tot en met 31 december 2023 de kans om zich om te vormen. De nieuwe regeling is administratief misschien wat omslachtiger, maar biedt wel nieuwe opportuniteiten.

Wat doet SBB voor jou?

Overschakelen van een landbouwvennootschap naar een vennootschap erkend als landbouwonderneming is een belangrijke stap voor jouw bedrijf. Omdat een goede begeleiding hierbij noodzakelijk is, hebben onze adviseurs de nieuwe wetgeving op de voet gevolgd. Wij kunnen je dan ook bijstaan bij de verplichte omvorming.

Jacky Swennen
Jacky Swennen
senior agro bedrijfsadviseur