De hinderpremie: enkele onzekerheden verduidelijkt

We berichtten reeds over de hinderpremie, de premie die de Vlaamse overheid toekent aan ondernemers die hun zaak moeten sluiten omwille van de corona-maatregelen. Ondertussen zijn enkele onduidelijkheden rond deze premie opgehelderd. Een kort overzicht.

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Wie kan een beroep doen op de premie?

Alle ondernemingen en winkels die moeten sluiten omwille van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad kunnen de corona-hinderpremie aanvragen. Op 18 maart gingen nieuwe – strengere – maatregelen in, waarbij werd beslist heel wat meer ondernemingen te sluiten dan voorheen. De hinderpremie is dan ook uitgebreid tot deze ondernemingen. Kledingwinkels, elektrozaken, marktkramersen dergelijke moeten nu ook hun deuren sluiten.

Ook restaurants die niet volledig sluiten, maar overschakelen op afhaal, kunnen van de hinderpremie genieten, evenals frituren die hun eetgedeelte sluiten. Voorheen was hier nog onduidelijkheid over.

De premie geldt bovendien niet enkel voor zelfstandigen in hoofdberoep, maar ook voor zelfstandigen in bijberoep die, op basis van het netto belastbaar beroepsinkomen, gelijkaardige sociale bijdragen verschuldigd zijn als een zelfstandige in hoofdberoep. Ook ondernemingen met werkende vennoten of minstens één voltijdsequivalent (VTE) RSZ-ingeschrevene in dienst hebben, hebben recht op de premie. Verenigingen en vzw’s komen enkel in aanmerking als ze minstens één voltijdsequivalent (VTE) RSZ-ingeschrevene in dienst hebben.

Let op

De premie wordt toegekend per onderneming, dit op basis van het ondernemingsnummer, en niet per exploitatiezetel. Per onderneming kan er slechts één corona-hinderpremie worden toegekend.Voor ondernemers actief in de horecasector is er één premie mogelijk per uitbatings- of exploitatiezetel, op voorwaarde dat er per uitbatingszetel minstens 1 voltijdsequivalent (VTE)  RSZ-ingeschrevene tewerkgesteld is.

Hoe vraag ik de premie aan?

Je dient je aanvraag in binnen de maand na het aflopen van de verplichte sluiting bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). VLAIO onderzoekt de aanvraag en toetst of de voorwaarden zijn nageleefd. Je ontvangt als ondernemer per e-mail de beslissing van VLAIO. De uitbetaling van de premie gebeurt automatisch na goedkeuring van de aanvraag door VLAIO en enkel op een Belgisch rekeningnummer van de begunstigde onderneming. 

Meer duidelijkheid over de procedure voor het aanvragen van die nieuwe premie, is nog steeds niet beschikbaar. Meer informatie vind je op deze website.

Eden Gysemans
Eden Gysemans
trainee tax advisor