De corona-impact op je voorafbetalingen

Hoewel de coronacrisis ondernemingen zwaar treft, blijf je ook dit jaar een belastingvermeerdering van 2,25% (zelfstandigen) of 6,75% (vennootschappen) verschuldigd indien je onvoldoende voorafbetalingen doet. Die sanctie wordt dit jaar niet verminderd of vrijgesteld, de fiscus heeft dit ook recent bevestigd op haar website. Het blijft dan ook belangrijk om je voorafbetalingen goed te bekijken en te optimaliseren. Hoe doe je dit best en welke impact heeft de crisis op je voorafbetalingsplannen?

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Wanneer moet je vooraf betalen?

De voorafbetalingen gebeuren per kwartaal. Indien je boekjaar samenvalt met het kalenderjaar, zijn de uiterste betaaldata als volgt:

  • Eerste voorafbetaling: 14 april 2020
  • Tweede voorafbetaling: 10 juli 2020
  • Derde voorafbetaling: 12 oktober 2020
  • Vierde voorafbetaling: 21 december 2020

Moet je dit jaar vooraf betalen?

In principe wel maar er zijn uitzonderingen. Je bent bijvoorbeeld niet verplicht om voorafbetalingen te doen indien je een startende zelfstandige bent of werkt met een startende vennootschap. Ook indien je zeker bent dat je dit jaar geen winst zal maken, moet je geen voorafbetalingen doen, of toch minder indien je voor dit jaar een lagere winst verwacht. 

Hoe vermijd je de belastingvermeerdering?

Door het tijdstip van je voorafbetaling goed te kiezen. Hoe vroeger je in het (boek)jaar een voorafbetaling doet, hoe hoger het voordeel. Met andere woorden, hoe vroeger je dit in het jaar doet, hoe minder je moet vooraf betalen om de sanctie te vermijden. In deze crisisperiode is dit principe nadelig, zeker indien je liquiditeitspositie nu onder druk komt te staan.

Voor vennootschappen en zelfstandigen die door de coronacrisis kampen met liquiditeitsproblemen, heeft de regering beslist om de percentages van de voordelen van de derdee en de vierde voorafbetaling te verhogen. Dankzij deze steunmaatregel is het uitstellen van je voorafbetalingen minder nadelig.

 

Opgelet

Deze maatregel geldt enkel indien je als bedrijf liquiditeitsproblemen hebt. Deze geldt niet voor
vennootschappen die:

  • dividenden betalen of toekennen tussen 12 maart 2020 en 31 december 2020.
  • een inkoop van eigen aandelen of een kapitaalvermindering doen.

 

Voordeel van een voorafbetaling in % om de vermeerdering te vermijden Zelfstandige in de personenbelasting Vennootschap 
(geen dividenduitkering)
Vennootschap 
(wel dividenduitkering)
Eerste voorafbetaling 3% 9% 9%
Tweede voorafbetaling 2,5% 7,5% 7,5%
Derde voorafbetaling 2,25% (i.p.v. 2%) 6,75% (i.p.v. 6%) 6%
Vierde voorafbetaling 1,75% (i.p.v. 1,5%) 5,25% (i.p.v. 4,5%) 4,5%

De verhoogde percentages gelden ook niet voor zelfstandigen die hierdoor meer ‘bonificatie’ wegens voorafbetalingen zouden kunnen krijgen (lees een ‘korting’ op hun belastingschuld).

 

Laat je goed adviseren door je boekhouder-fiscaal adviseur.

Hij maakt samen met jou een schatting van de winst en een simulatieberekening voor een optimaal voorafbetalingsplan.