Coronatijdskrediet: gedeeltelijke onderbreking voor je werknemers

Sinds 1 juli kan je als werkgever van een bedrijf dat in moeilijkheden of herstructurering is als gevolg van het coronavirus, een gedeeltelijke onderbreking voorstellen aan je werknemers. Dit is het zogenaamde ‘coronatijdskrediet’. Wat houdt dit in?

Deze blog gaat over maatregelen in het kader van de COVID-19-epidemie en is mogelijk niet meer up-to-date. Raadpleeg de website van de overheid voor de meest recente informatie.

Verminder de tewerkstelling van je werknemers

Het coronatijdskrediet is een tijdelijke maatregel die het mogelijk maakt om de tewerkstelling van je werknemers te verminderen gedurende een periode die niet korter is dan een maand en niet langer dan 6 maanden.

Je werknemers kunnen verschillende niet aaneensluitende perioden genieten van het coronatijdskrediet, op voorwaarde dat je de maximumtermijn naleeft en de erkenning als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden binnen de bovengenoemde geldigheidsduur valt.

 

Let op: dit gebeurt steeds in overleg tussen werkgever en werknemer. Je kan dit dus niet opleggen aan je werknemers. 

 

Welke onderbrekingen zijn mogelijk?

Er zijn twee gedeeltelijke onderbrekingen mogelijk bij coronatijdskrediet:

  • een halftijdse onderbreking, je werknemers verminderen hun prestaties waardoor ze nog voor 50% van hun voltijdse arbeidstijd aan de slag blijven;
  • een onderbreking met 1/5, je werknemers verminderen hun prestaties waardoor ze nog voor 80% van hun voltijdse arbeidstijd aan de slag blijven.

 

De onderbrekingsperiodes van het coronatijdskrediet worden niet afgetrokken van de maximumduur van het gewone tijdskrediet.

 

Welke voorwaarden zijn eraan verbonden?

Het tijdskrediet geldt enkel voor werknemers in de privésector. Bovendien kunnen enkel ondernemingen in herstructurering of in moeilijkheden hiervan gebruik maken.

Om recht te hebben op het coronatijdskrediet, moeten je werknemers:

  • minstens 3/4 werken voor een halftijdse onderbreking;
  • voltijds werken bij een onderbreking met 1/5.

 

Let op: anders dan bij het gewone tijdskrediet, is het niet nodig om gedurende de 12 of 24 voorgaande maanden te voldoen aan die tewerkstellingsvoorwaarde.


Welke uitkering krijgt de werknemer?

Als je werknemers het corona-tijdskrediet opnemen, hebben ze recht op een uitkering. De hoogte hiervan is hetzelfde als bij het gewone tijdskrediet. Als werkgever heb je de mogelijkheid een extra vergoeding te geven. Wel mag het totale bruto-inkomen van je werknemers niet hoger zijn dan hun inkomen vóór het tijdskrediet.

Hoe regel je dit?

Wil je het tijdskrediet toekennen aan je werknemers, dat doe je aan de hand van een schriftelijke bijlage bij de arbeidsovereenkomst. Daarin specificeer je welke tewerkstellingsbreuk je voorziet en gedurende welke periode. Je werknemers moeten het aanvraagformulier C61 – coronatijdskrediet invullen en bezorgen aan de RVA.

 

Meer weten? 

Meer informatie over het coronatijdskrediet? Die vind je op de website van de RVA.

Johanna Waelkens
Johanna Waelkens
productmanager legal consulting