Accountancy en boekhouding
Starters
Ondernemers

llse De Smedt (Com&Co): “Een accountant verrijkt je blik op je eigen bedrijf”

Nathalie Put

In 1997 stampte Ilse De Smedt (50) het contentbureau Com&Co uit de grond. Anno 2019 telt het Gentse bedrijf 27 medewerkers en draait het een omzet van 2,7 miljoen euro. Van een geheim ingrediënt is geen sprake, van ambitie en gedrevenheid des te meer. Haar accountant fungeert als een klankbord. “Hij biedt een tweede perspectief. Ik baseer mijn keuzes op mijn business, hij vertrekt van de cijfers.

Een pc, een tas koffie en een flinke portie gedrevenheid. Met die 3 elementen richtte Ilse 22 jaar geleden Com&Co op, een communicatie- en marketingbureau. “Ik begon op mijn eentje, en werkte dag en nacht. Een eigen zaak runnen vergt immers bakken energie. Er is geen middenweg: je geeft je voor de volle 100%, of helemaal niet. Gaandeweg groeide mijn klantenportefeuille en breidde de Com&Co-equipe uit.”

 

"Er is geen middenweg als ondernemer: je geeft je voor de volle 100%, of helemaal niet."

Wat was de impact van die forse groei op jouw takenpakket?

“Mijn rol evolueerde van zelfstandige naar ondernemer. Ik kijk vandaag dan ook anders naar mijn uitdagingen. Waar liggen de sterktes van Com&Co en hoe kunnen we klanten optimaal vooruithelpen? Welke doelstellingen willen we de komende jaren halen? Bij het uitzetten van die strategische lijnen baseer ik mij op mijn business – mijn klanten, verschuivingen op de markt, nieuwe projecten. Maar voor een totaalbeeld heb je ook een cijfermatige analyse nodig. Daarvoor kan ik terecht bij mijn SBB-accountant.”

Samenwerking met meerwaarde

Hoe zou je de samenwerking met je accountant omschrijven?

“Als een verrijking. Mijn accountant Pedro en ik werken complementair aan de groei van Com&Co. Mijn passie ligt bij mijn business, hij vertrekt vanuit de cijfers. Zo biedt hij me een ander perspectief op mijn zaak. Een voorbeeld? Een gevulde agenda kan betekenen dat je goed bezig bent, maar staat daarom niet gelijk aan mooie cijfers. Pedro’s boekhoudkundige kijk schat ik dan ook steeds meer naar waarde.”

 

"Mijn accountant en ik werken complementair aan de groei van Com&Co."

 In welke mate kan jij op je accountant steunen?

“Samen met Pedro maak ik niet alleen regelmatig de balans op, ook bij ingrijpende veranderingen kan ik op hem rekenen. Voorbeelden zijn de aankoop van het kantoor of de instap van een vennoot. De kennis en het advies van een expert zijn daarin onontbeerlijk.”

Vrouwelijke efficiëntie

Opvallend: slechts 1 op de 3 Belgische zelfstandigen vandaag is een vrouw. Verbaast dat lage cijfer jou?

“Neen, het leven van zowat elke zelfstandige is chaotisch, en dat geldt des te meer voor vrouwelijke ondernemers. De combinatie werk-privé is niet altijd vanzelfsprekend en je moet vaak dertien dingen tegelijk doen. Al pluk ik vandaag wel de vruchten van die warboel. Omdat ik van bij de start prioriteiten moest stellen, heb ik geleerd snel knopen door te hakken en zeer gefocust te werken. Die efficiëntie herken ik bij veel vrouwelijke ondernemers.”

Volgens onderzoek door de KU Leuven halen bedrijven waar er een vrouw mee achter het stuur zit, significant betere winstcijfers. Zit die vrouwelijke efficiëntie daar voor iets tussen?

“Ongetwijfeld voor een stuk, maar ook onze nuchtere houding speelt een rol. Vrouwelijke ondernemers lopen zelden naast hun schoenen. Want terwijl ze in de voormiddag mooie deals binnenhalen, haasten ze zich ’s avonds naar de supermarkt. De kans dat we beginnen zweven, blijft op die manier bijzonder klein. En maar goed ook: een bedrijfsleider blijft beter met beide voeten op de grond, ongeacht of die nu man of vrouw is.”

 

Succesvol ondernemen?

Vertrouw op een ervaren accountant. Schakel één van onze experten in