Juridisch advies
Land- of tuinbouwers

Fruittelers Ann en Mark vinken hun ambities af met SBB

Yves Vandevorst

In Nieuwerkerken, te midden van de fruitige streek Haspengouw, pluk je bij Ann en Mark Boffin heerlijke Belgische appels en peren. Gbt nv tekent al enkele jaren een indrukwekkende groei op. Daar zitten hun torenhoge ambities en diepgaand overleg met SBB voor iets tussen. 

Samen slim ondernemen

Onze klanten zijn gepassioneerde ondernemers. Stuk voor stuk leggen ze inspirerende trajecten af, met SBB aan hun zijde. In ‘Samen slim ondernemen’ laten we klanten aan het woord, en gaan we op zoek naar de diepere betekenis van #samen #slim #ondernemen.

 

In nauwe samenwerking met Devos Group, kweken en sorteren Ann en Mark appels en peren. Fruittelers in hart en nieren zijn het. Al stond dat niet in de sterren geschreven. 

“Mijn vader was een kleine fruitteler. Het was nooit mijn plan om mee in het vak te stappen – en ik zou al zeker niet met een fruitteler trouwen”, steekt Ann lachend van wal. “Ik werkte bij de bank en Mark runde een transportbedrijf. Toen hij interesse toonde om een fruitkwekerij te starten, rolde ik er graag mee in.”

“In 1997 richtten we samen Gbt nv op”, vertelt Mark. “Met ons spaargeld kochten we de eerste gronden en begonnen we in bijberoep appels en peren te kweken. Eerst leerde Anns vader ons de kneepjes van het vak, nadien gingen we met ons tweeën verder. We namen enkele andere fruitbedrijven over, waaronder dat van Anns vader, en breidden onze boomgaarden verder uit.”

Gezocht: expert

Naarmate het bedrijf groeide, hadden Ann en Mark nood aan een vlot bereikbare boekhouder met een diepgewortelde kennis van de land- en tuinbouwsector. Op aanraden van collega-fruitkwekers stapten ze in 2006 naar SBB. 

De juiste keuze, bevestigt Ann. “Niet alleen staan zij ons met raad en daad bij voor onze boekhouding, ze helpen ook onze groeiambities waar te maken. Bijvoorbeeld de overname van een vrij groot fruitteeltbedrijf, met aanpalende woning en bedrijfsgebouwen. Dat was het startschot van onze groeispurt.” 

 

#samen

“Onze SBB-adviseur is meer dan onze boekhouder. Samen maken we onze groeiambities waar.”

 

Vooruit met het fruit

De jaren nadien volgde de ene uitbreiding na de andere. Mark: “Extra activiteiten, drie nieuwe loodsen, huisvesting voor seizoenarbeiders, een hypermoderne koeling, nieuwe machines, noem maar op.” 

“Die uitbreidingen vroegen niet alleen een behoorlijke investering, ook de administratieve mallemolen was niet te onderschatten”, blikt Ann terug. “De aanvraagprocedure voor VLIF-steun (Vlaams Landbouwinvesteringsfonds) bevat tal van voorwaarden en regels. Alles alleen uitdokteren was onbegonnen werk. SBB bracht de aanvragen voor ons in orde, waardoor we geregeld op subsidies konden rekenen.”
 

Duizenden euro’s overheidssteun, evenveel voorwaarden

“De steunmaatregelen van het VLIF lopen op tot 30 of 40% van het investeringsbedrag”, licht SBB-adviseur Yves Vandevorst toe. “Het loont dus de moeite om elke investering te toetsen aan de voorwaarden. Die durven overigens nogal eens te veranderen – daarom houdt het kenniscentrum van SBB de vinger aan de pols.”

 

Moet er nog een vergunning zijn?

Elk investeringsdossier is onlosmakelijk verbonden met een resem bouw- en milieuvergunningen. Ann: “Je mag niet zomaar een loods bouwen of een koeling installeren. Er zijn een heleboel voorschriften die je moet volgen. SBB pluist die voor ons uit en zit zelfs samen met de architect om de bouwplannen erop af te stemmen.” 

Mark treedt haar bij: “Bij elke uitbreiding horen ook nieuwe regels. SBB houdt alle veranderingen in het oog zodat onze milieuvergunningen steeds correct zijn. Zo kunnen wij ons focussen op wat we het beste kunnen: fruit telen.”
 

#ondernemen

“SBB pluist de wetgeving voor ons uit zodat onze bouw- en milieuvergunningen steeds in orde zijn. En wij focussen ons op wat we het beste kunnen: fruit telen.”

 

Meer dan een appeltje voor de dorst

Ondanks hun slimme keuzes kregen Mark en Ann enkele tegenslagen te verwerken. Ann: “Onze boomgaarden werden enkele jaren op rij geteisterd door hevige hagel, met misoogsten tot gevolg. Dankzij de schadeaangiftes die SBB indiende bij het rampenfonds, vingen we telkens een deel van het verlies op, maar niet genoeg.”
 

Om het risico te spreiden, startten we met een nevenactiviteit: fruit sorteren voor derden. In samenspraak met Yves bliezen we mijn slapende transportbedrijf in 2012 nieuw leven in. SBB bereidde een uitgebreid dossier voor om de statuten van de vennootschap te wijzigen: van activiteiten tot bestuur, naamswijziging en doel. Nu we ook in loonopdracht fruit sorteren, hebben we meer zekerheid.
Mark Boffin
Gbt nv

#slim

“In samenspraak met SBB startten we met een nevenactiviteit om het risico te spreiden. Nu hebben we meer zekerheid.”

 

De bijbehorende administratie van de sorteeractiviteiten brengen Mark en Ann makkelijk in orde met digitale tools. Ook de boekhouding van Gbt nv is inmiddels gedigitaliseerd. “Het volledige betalingsverkeer verloopt via sbbSLIM: met één muisklik heb ik een overzicht van de actuele cijfers. En via sbbFACT is facturen opstellen kinderspel.”

Klaar voor de toekomst

Ann: “We hebben samen met SBB al veel van onze ambities verwezenlijkt. Ons fruitteeltbedrijf is de voorbije jaren uit z’n voegen gebarsten en voldoet aan alle milieutechnische en bouwkundige vereisten. Onze derde loods is net klaar – voorlopig doen we het iets rustiger aan.”

“Al denken we wel al na over de volgende stappen”, zegt Mark. “Onze dochter is eenentwintig. Eenmaal ze is afgestudeerd, laten we de keuze aan haar: in onze voetsporen treden of een andere richting uitgaan. Ze toont in ieder geval interesse, dus wie weet zitten we binnenkort met Yves rond de tafel om de opvolging van Gbt nv uit te stippelen.”

 

 

Foto's: Baardman fotografie

Wil je net als Ann en Mark je land- of tuinbouwbedrijf laten groeien met SBB?

Ontdek hier hoe we samen werken aan je toekomst. Of neem contact op met een SBB-adviseur in je buurt.