Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Startersvoorwaarden checklist: mag jij starten als zelfstandige?

01 jul 17 Door Nathalie Put

Voor de meeste zelfstandigen in spe zijn de startersvoorwaarden niets om wakker van te liggen. Bijna elke Europese volwassene met een zichtrekening kan meteen aan de slag. Toch op zeker spelen? Met deze checklist ben je zeker dat je voldoet aan de wettelijke vereisten.

Volwassen en bekwaam

  • Je bent minimaal 18 jaar.
  • Je hebt de nationaliteit van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen of IJsland. Zo niet, dan moet je een beroepskaart hebben.
  • Je bent handelingsbekwaam.
  • Je moet jouw burgerrechten bezitten. Je mag dus niet ontzet zijn uit die rechten, bijvoorbeeld door een veroordeling wegens bedrieglijk bankroet, fraude of zware fout van de gefailleerde die tot het faillissement heeft geleid.

De juiste kennis op zak

  • Je kan de basiskennis bedrijfsbeheer bewijzen. Ben je niet zeker? In deze blogpost over ondernemersvaardigheden kan je nagaan of je diploma of ervaring hiervoor voldoen.
  • Voor een dertigtal beroepen die technische bekwaamheid vereisen, moet je beroepskennis kunnen aantonen. Bakkers, kappers, aannemers, fietsherstellers … In onze startersgids staan ze allemaal opgesomd. Let wel: vanaf 1 januari 2018 moet enkel voor de activiteiten ‘bouw en elektrotechniek’ nog beroepskennis bewezen worden.

Start je niet met een kmo? Zet je de onderneming verder na het overlijden van het ondernemingshoofd? Gaat het om een overname? Bestaat je enige activiteit uit thuisverkoop? Of oefen je een beroep uit met een eigen reglementering (bv. vastgoedmakelaar, verzekeringsagent of chauffeur)? Dan is je onderneming mogelijk vrijgesteld voor het bewijs van basiskennis bedrijfsbeheer.

Je SBB-adviseur geeft je in no-time uitsluitsel of jij een bewijs moet voorleggen. 

Een aparte rekening

  • Je opende een zichtrekening voor je nieuwe zaak. In theorie is dit voor een eenmanszaak geen verplichting, maar een aparte rekening heeft enkele grote voordelen.

Eventuele vergunningen

  • Een startende ondernemer kan tal van vergunningen nodig hebben. Je zorgt best op voorhand dat je vergunningen in orde zijn.

Alle voorwaarden mét heldere uitleg vind je overzichtelijk terug in onze gratis startersgids.

Twijfel je of je alle voorwaarden mag afvinken? Je SBB-adviseur helpt je graag verder zodat je zonder zorgen de wereld van zelfstandigen kan induiken.  

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.