Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Premie voor vermindering van melkproductie is belastingvrij

30 jan 18 Door Geertrui Goyens

In 2016 riep Europa een nieuwe, tijdelijke premie in het leven: een financiële compensatie voor melkveehouders die hun melkproductie inperken. Hebt ook u inspanningen geleverd, dan ontving u normaal gezien een vergoeding. Nu is er nog meer goed nieuws: u hoeft hierop geen belastingen te betalen.

Als maatregel tegen de crisis in de melkveehouderij maakte Europa twee jaar geleden 150 miljoen euro vrij om vrijwillige melkproductiebeperking tijdelijk te vergoeden. Als Vlaamse melkveehouder kon u rekenen op zo’n 14 cent per minder gemolken liter dan het jaar voorheen.

Succesvol initiatief

Meer dan 58.000 melkveehouders uit 27 verschillende Europese lidstaten gingen hierop in – goed voor ruim 1 miljoen ton melk die zij daardoor minder produceerden. Misschien was u wel een van de 1.919 Belgische melkveehouders? Dan droeg u bij tot ongeveer 34.000.000 liter aan niet-geproduceerde melk van oktober 2016 tot januari 2017.

Premievoorwaarden

Hebt u geen premie ontvangen? Dan voldeed u misschien niet aan alle voorwaarden: u moest onder meer tijdig uw betalingsaanvraag (inclusief de nodige bewijsstukken) indienen via het e-loket Landbouw en Visserij én minimaal 1456 liter melk minder geproduceerd hebben dan in dezelfde periode het jaar voorheen.

Belastingvrije vergoeding

Hebt u wél een premie ontvangen, dan is die vrijgesteld van inkomstenbelasting. Dat bevestigde de Kamer van Volksvertegenwoordigers eind december 2017. De vrijstelling geldt enkel voor premies die betaald werden voor melkproductievermindering van oktober 2016 tot maart 2017. Zonder de vrijstelling zou u trouwens in de personenbelasting een tarief van 16,5% verschuldigd zijn, in de vennootschapsbelasting maximaal 33,99% (al zijn die tarieven recent veranderd).

 

In de praktijk: reken op uw SBB-expert

Bent u melkveehouder én klant bij SBB? Dan kunt u erop rekenen dat uw SBB-expert al het nodige doet om uw belastingaangifte in orde te maken. En uiteraard staat ook uw SBB-kantoor u graag bij met raad en daad.

Geertrui

Geertrui

landbouwadviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.