Een ondernemingsplan voor de uitbouw van je korte keten verhaal

sluit popup

Beste klant,

Naar aanleiding van de verstrengde coronamaatregelen hebben wij onze dienstverlening opnieuw bijgestuurd.

  • Onze kantoren werken met gesloten deuren. Je kan enkel mits afspraak naar kantoor komen.
  • Onze medewerkers blijven steeds bereikbaar via telefoon, Teams of mail.
  • Indien je documenten wenst binnen te brengen, gebruik hiervoor maximaal onze brievenbussen of tijdens de kantooruren, de boxen die hier speciaal voor voorzien zijn. Deze worden dagelijks meermaals leeggemaakt.
  • Maak maximaal gebruik van ons digitaal platform sbbSLIM om documenten door te sturen. Indien je hier nog niet mee werkt, neem contact met ons kantoor via mail of telefoon. Hier helpen we je graag verder.
  • Indien het gaat om een essentieel klantenbezoek dat niet digitaal georganiseerd kan worden, is een fysieke afspraak wel toegestaan, mits het respecteren van de nodige veiligheidsmaatregelen. Heb je een afspraak op kantoor of bij jou ter plaatse, dan word je vooraf geïnformeerd door je dossierbeheerder over de te respecteren hygiëne- en afstandsregels.

Op de hoogte blijven van de laatste maatregelen voor ondernemingen omtrent het coronavirus? Check onze pagina www.sbb.be/corona-info voor meer informatie.

Jacky Swennen
Startersadvies

Toch loont het de moeite om stil te staan bij de volgende essentiële vragen: welke richting wil je graag uit met je bedrijf, in welke structuur is dit het meest aangewezen en in welke mate zijn jouw dromen financieel rendabel? Een onderbouwd ondernemingsplan opstellen, kan deze vragen voor jou beantwoorden. Uit het ondernemingsplan zal blijken of jouw project haalbaar is en welke strategie de meeste kans op succes biedt.

Hoe zet je dromen om in cijfers?

Durven dromen is een noodzakelijke, eerste stap. Die dromen moet je gaandeweg ook cijfermatig onderbouwen. Het ‘Business Model Canvas’ of kortweg BMC geeft je een ideale methodiek om alle onderdelen van je dromen cijfermatig te onderbouwen. Aanvankelijk lijkt dit eerder een theoretische benadering. Al is het een georganiseerde manier om na te denken over alle moeilijke stappen en opportuniteiten die jij hebt als ondernemer, en om die vragen te beantwoorden. Je hoeft hier niet alleen aan te beginnen. Innovatiesteunpunt en Steunpunt Korte Keten hebben op dat terrein heel wat expertise in huis om dit te begeleiden. 

Samen ontwikkelden we de brochure ‘Business Model Canvas voor nieuwe boeren’, een denkoefening en uitwerking van de voorbereidende stappen van het ondernemingsplan. Liggen de krijtlijnen van je onderneming vast en moet je concrete berekeningen maken, dan kan je rekenen op SBB als partner.

Waarom een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan bevat

  • De resultaten van het Business Model Canvas
  • Een advisering over de fiscale en juridische bedrijfsstructuur
  • Een financieel plan van de investering die kadert in het gehele bedrijf.

De uitbouw van je korte keten verhaal op een bestaand productiebedrijf heeft uiteraard invloed op het geheel. Belangrijk is daarbij of je de twee activiteiten juridisch afsplitst of juist integreert. Gaat het om één bedrijf of over twee aparte bedrijven die heel nauw met elkaar samenwerken. Deze beslissing heeft grote gevolgen en invloed op de uitbatingsvorm, de ruimtelijke ordening, de fiscaliteit, de aansprakelijkheden en talrijke sectorwetgeving (VLIF, FAVV,..).

Uiteraard wil je ook de financiële gevolgen kennen. Het is niet alleen van belang dat je de kostprijs en marge van een ijsje of van een artisanale worst berekent, je moet ook weten hoeveel arbeid en investeringen er nodig zijn binnen het kader van het volledige bedrijf. Je moet een analytische berekening maken die de interferenties van het ene onderdeel op het andere kan inschatten. Dit betekent dat de ambitie van het ondernemingsplan niet enkel de haalbaarheid van je droom doorrekent maar je droom wordt bekeken vanuit het geheel, namelijk het productiebedrijf samen met je korte keten verhaal. Die twee productietakken moeten elk op zich rendabel zijn maar de onderdelen moeten elkaar versterken en aan het geheel meerwaarde bieden.

 

Hoe duidelijker het doel en de visie van je project, hoe hoger de betrouwbaarheidsgraad van de berekeningen van het ondernemingsplan


Onder bepaalde voorwaarden kan je via KRATOS of via de ledenvoordelen van Boerenbond een gratis ondernemingsplan laten berekenen bij SBB. Belangrijk is wel dat je vooraf je huiswerk maakt. Een handig Excel bestand daarvoor vind je in het ‘Business Model Canvas voor nieuwe boeren’. Zo maak je een beredeneerde raming voor je investeringen.

 

Vragen over of hulp nodig met je ondernemingsplan?

Neem contact op met een SBB-adviseur bij jou in de buurt. We helpen je graag op weg.