Welke fiscale voordelen zijn er voor starters?

Nathalie Put

Om starters te ondersteunen in hun zoektocht naar financiering maakte de overheid werk van een reeks onmiskenbare fiscale voordelen. Een overzicht.

Startkapitaal vergaren: veel beginnende ondernemers zien het als een loodzware opdracht, maar de praktijk leert dat ook deze uitdaging best haalbaar is. Nooit eerder werd er namelijk zoveel financiële ondersteuning voor starters voorzien. Zo kom je vandaag niet alleen in aanmerking voor startersleningen, subsidies en premies, maar geniet je ook een aantal onmiskenbare fiscale voordelen.

Alle info en handige tips? Download je startersgids

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.

Om een lening bij de bank te verkrijgen, moet je glasheldere garanties op terugbetaling kunnen geven. Niet evident voor wie net een zaak opstart. Daarom maakte de overheid werk van een aantal fiscale voordelen, die starters anders én makkelijker aan leningen en investeerders helpen. Een overzicht.

Van toepassing voor kmo’s

Opgelet: onderstaande fiscale voordelen gelden enkel voor kmo’s. Dat betekent dat je bedrijf maximaal 50 medewerkers telt, je jaaromzet onder de 9.000.000 euro blijft en je balanstotaal niet meer dan 4.500.000 euro bedraagt. Let op, in sommige gevallen moet dit op groepsniveau bekeken worden.

De tax shelter: een belastingvoordeel voor je investeerders

Met de tax shelter wil de overheid natuurlijke personen – of het nu om familieleden, vrienden of nobele onbekenden gaat – aanzetten om in jonge ondernemingen te investeren. In ruil voor hun aandeelhouderschap, krijgen zij namelijk standaard 30% (en soms zelfs 45%) van hun investering terug in de vorm van een belastingvermindering op hun personenbelasting. Natuurlijk gelden daarbij wel enkele voorwaarden.

Jouw voorwaarden

  • Je vennootschap bestaat nog geen vier jaar. De periode waarin dezelfde activiteit voorheen werd uitgeoefend op zelfstandige basis wordt hier ook mee in rekening gebracht.
  • Je runt geen beursgenoteerde, vastgoed-, management- of beleggingsvennootschap.
  • Je deed nog geen kapitaalvermindering of dividenduitkering.
  • Je financiert niet zelf: investeringen in je eigen zaak op het moment dat je bedrijfsleider bent, kunnen je geen fiscaal voordeel geven.
  • Je kan tot maximaal 250.000 euro aan kapitaal ophalen via de tax shelter.

De voorwaarden voor je geldschieter

  • Elke natuurlijke persoon – particulier dus – mag investeren.
  • Je aandeelhouder moet de aandelen minstens vier jaar behouden.
  • De investeerder/aandeelhouder krijgt een fiscaal voordeel t.b.v. maximaal 30% van zijn participatie in het kapitaal.
  • Hij of zij mag jaarlijks maximaal 100.000 euro investeren.

Micro-vennootschap? Nog meer voordeel!

Run je een micro-vennootschap, dan loopt het belastingvoordeel voor je investeerder(s) op tot 45%. De voorwaarden: je hebt maximaal 10 medewerkers, je jaaromzet blijft onder de 700.000 euro en je balanstotaal bedraagt niet meer dan 350.000 euro.

Investeerders genieten van de belastingvermindering in het jaar waarin de investering gebeurd is. Deze belastingvermindering is niet terugbetaalbaar noch overdraagbaar. Dit betekent dat de belastingvermindering enkel genoten kan worden wanneer de geldschieter ook effectief belastingen had moeten betalen, enig overschot is hoe dan ook verloren.

Crowdfunding: belastingvrije intresten voor geldschieters

Ook via een erkend crowdfundingplatform, zoals Bolero, CroFun, angel.me, Look&Fin en My Micro Invest kan je op zoek gaan naar financiering. Het concept? Je haalt geen grote som geld op bij de bank, maar veel kleine bedragen bij het grote publiek. De financieringsvorm zit alvast in de lift, ook in België. Denk maar aan het recente voorbeeld van Wim Ballieu’s Balls & Glory, dat via crowdfunding maar liefst  125.000 euro aan werkkapitaal wist op te halen in 40 seconden tijd.

Ook voor investeerders is deze financieringsvorm interessant: wanneer zij je een lening voor vier jaar geven, worden zij gedurende die periode niet belast op hun ontvangen intresten. Ook hier geldt de  voorwaarde dat het om een startende vennootschap moet gaan. De vennootschap mag aldus maximum 48 maanden ingeschreven zijn in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

In tegenstelling tot bij de tax shelter, mag hier ook de bedrijfsleider als geldschieter optreden. Kleine kanttekening: in dat geval worden de intresten vanaf een bepaald niveau wel geherkwalificeerd naar dividenden.

Vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing

Ten slotte mag je als kleine onderneming 10% van de ingehouden bedrijfsvoorheffing op de door jouw toegekende lonen behouden. In het geval van een micro-vennootschap wordt die vrijstelling zelfs verdubbeld naar 20%. Opnieuw geldt de voorwaarde dat het een startende vennootschap moet zijn.

Alle info en handige tips? Download je startersgids

   

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.