Wat is het verschil tussen je btw- en ondernemingsnummer?

Nathalie Put
Startersadvies

Ondernemingsnummer: voor elke zelfstandige

Iedere onderneming – eenmanszaak of vennootschap  – heeft een uniek ondernemingsnummer. Dat bestaat uit 10 cijfers, waarvan het eerste getal altijd 0 of 1 is, en dient als identificatienummer voor je eigen zaak. Alle ondernemingsnummers staan in de Kruispuntbank voor Ondernemingen, kortweg KBO. 

De verschillende overheidsdiensten gebruiken het ondernemingsnummer om te communiceren met je onderneming. Denk aan de belastingdienst of de FOD Economie. Je moet je ondernemingsnummer dan ook op alle ‘handelsdocumenten’ vermelden: akten, facturen, bestelnota’s … Zelfs op je website. 

Je ondernemingsnummer aanvragen

Je vraagt je ondernemingsnummer altijd aan vóór de start van je zelfstandige activiteit. Richt je een eenmanszaak op, dan neemt een erkend ondernemingsloket die taak op zich. Daarvoor vraagt het ondernemingsloket enkele gegevens van jou.

Start je met een vennootschap, dan brengt de griffie van de ondernemingsrechtbank waar je je oprichtingsakte hebt neergelegd je ondernemingsnummer in orde. Opgelet: achteraf moet je nog altijd langs een ondernemingsloket passeren om de gegevens van je vennootschap in de KBO te vervolledigen. 

Voor de aanvraag van je ondernemingsnummer betaal je eenmalig een bedrag. Voor 2019 is dat €88,50. Die som is een beroepskost en mag je 100% fiscaal aftrekken.

Btw-nummer: enkel als je btw-plichtig bent

Een btw-nummer is enkel verplicht als je onderneming btw-plichtig is. Je vermeldt het onder andere op al je facturen en ook de btw-administratie gebruikt het om boodschappen mee te delen.

Je btw-nummer is het ondernemingsnummer, met ‘BTW BE’ voor de cijfercombinatie. 
Vennootschappen zijn bovendien verplicht om het woord ‘rechtspersonenregister’ of de afkorting ‘RPR’ na hun ondernemingsnummer te zetten, met daarna de zetel van de rechtbank van het rechtsgebied waar je vennootschap is gevestigd. 

Een overzicht:

Btw-plichtige onderneming
Eenmanszaak BTW BE 0123.456.789
Vennootschap BTW BE 0123.456.789 RPR Gent

Wanneer je btw wil terugvragen dat je werd aangerekend op je aankoopfacturen, is het belangrijk dat je btw-nummer op de factuur staat. Men kan moeilijk doen wanneer ‘slecht’ je ondernemingsnummer vermeld staat. Wees hiervoor dus extra aandachtig.

Je btw-nummer aanvragen

Hoewel je btw-nummer quasi identiek is aan je ondernemingsnummer, is het niet automatisch actief na je inschrijving in de KBO. Je moet je btw-nummer immers apart laten activeren, nog voor je aan de slag gaat als zelfstandige. Dat kan gratis door zelf een speciaal formulier in te vullen, dat je indient bij het btw-controlekantoor in je buurt. In de praktijk regelt je boekhouder dit makkelijk voor jou. Zo ben je meteen zeker dat alle gegevens correct zijn. 

Zodra je een btw-nummer aanvraagt, kan je factureren – ook als de activatie nog niet voltooid is. In dat geval vermeld je ‘btw-nummer in aanvraag’ op je factuur.

Of het nu de aanvraag is van je ondernemingsnummers of je btw-verplichtingen, onze startersgids maakt je wegwijs in je taken als zelfstandige. Je downloadt hem in enkele klikken!