Student-zelfstandige en student-ondernemer: wat is het verschil?

Caroline Delzongle

Ondernemen als student zit in de lift. In 2018 kwamen er net geen 7.000 student-zelfstandigen bij, een record. Maar niet iedereen van die groep is ook student-ondernemer. Want er is wel degelijk een verschil tussen beide begrippen. Wij doen het onderscheid uit de doeken.

Wat Facebook, Google en Apple gemeen hebben? Ze zijn stuk voor stuk opgericht door studenten. Studies combineren met een eigen zaak is absoluut geen nieuw fenomeen. Maar de laatste jaren maakten ondernemende scholieren wel een stevige opmars.

Student-zelfstandige: minder of geen sociale bijdragen

Om hen een duwtje in de rug te geven, riep de regering in 2017 het sociaal statuut student-zelfstandige in het leven. De essentie: je betaalt ofwel géén, ofwel een stuk minder sociale bijdragen dan andere zelfstandigen.

Om van het voordelige statuut student-zelfstandige te genieten, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet je tussen 18 en 25 jaar oud zijn en een opleiding volgen van minstens 27 studiepunten per schooljaar of 17 lesuren per week. Vervul je die formaliteiten, dan krijg je het statuut wanneer je de volgende documenten overmaakt aan het ondernemingsloket:

  • Je inschrijvingsbewijs bij de hogeschool of universiteit;
  • Een attest waarin de school het aantal studiepunten of aantal lesuren per week bevestigt.

Elk kwartaal krijg je dan een afrekening van je (verminderde) sociale bijdragen.

Student-ondernemer: studies afstemmen op eigen zaak 

Student-ondernemer is géén juridisch statuut, maar een erkenning door hogescholen en universiteiten voor studenten met een eigen (toekomstige) zaak. Zo stem je je studieverplichtingen beter af op je zelfstandige activiteit. Het heeft dus niks te maken met je sociale bijdragen en belastingen.

Als student-ondernemer kan je bijvoorbeeld examens verplaatsen, een flexibel lessenrooster samenstellen of voor bepaalde opdrachten meer tijd krijgen. Bepaalde hogescholen en universiteiten bieden zelfs verregaande ondersteuning voor student-ondernemers, van coachingsessies over workshops tot werkplekken en vergaderruimtes.

De procedure om als student-ondernemer erkend te worden, verschilt naargelang je onderwijsinstelling. Informeer je dus grondig bij je inschrijving.

 

Ondernemer in wording?

Ben je je ondernemingsidee nog aan het uitwerken? Ook dan kom je in aanmerking voor een erkenning als student-ondernemer. Het statuut student-zelfstandige krijg je enkel als je een ondernemingsnummer op zak hebt en dus sociale bijdragen betaalt.

De verschillen gebundeld

We goten de verschillen tussen de twee begrippen in een overzichtelijke tabel:

  Student-zelfstandige Student-ondernemer
Vorm? Sociaal statuut Erkenning door hogeschool of universiteit
Wat? Je betaalt geen of minder sociale bijdragen Voordelen waardoor je je studies beter kan afstemmen op je eigen zaak
Hoe? Automatisch bij je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds Aanvraagprocedure verschilt per onderwijsinstelling

 

Steve Jobs en Mark Zuckerberg achterna?

Onze startersgids maakt je wegwijs in de zakelijke, administratieve en financiële aspecten van het statuut student-zelfstandige. Zo kan je meteen aan de slag met je schitterend idee. Download de gratis startersgids.

Liever een vrijblijvend gesprek? Maak een afspraak met een SBB-startersadviseur in je buurt.

Caroline Delzongle
Caroline Delzongle
consultant accountancy & fiscaliteit